Tom Weyn

Achtergrond

Kijk wie daar vanonder een lawine aan platen komen gekropen! Het zijn onze redacteurs die traditiegetrouw hun licht laten schijnen over het voorbije jaar. Hoe ze het overleefd hebben: de natte festivalzomer, de najaarsstorm aan straffe concerten en de reeds vernoemde lawine aan releases? U leest het hier.

Tom Weyn



Hoe vat jij 2012 samen? Wat is je opgevallen? Wat is je bijgebleven?
Concerten! Nooit eerder waren er zoveel goede concerten te zien. De programmatie in de AB alleen al was bijzonder pijnlijk voor de portemonnee, maar wel uitstekend voedsel voor de ziel. Ook het niveau van de concerten, ook op festivals, was hoger dan ooit. Vreemd genoeg kwam het meeste kippenvel niet van de muziek, maar van de minuut stilte op Pukkelpop.

Wat vond jij de beste 10 platen van 2012?
1 – ‘Bloom’ – Beach House
2 – ‘Piramida’ – Efterklang
3 – ‘An Awesome Wave’ – Alt-J
4 – ‘Channel Orange’ – Frank Ocean
5 – ‘Confess’ – Twin Shadow
6 – ‘In Our Heads’ – Hot Chip
7 – ‘Shields’ – Grizzly Bear
8 – ‘Put Your Back N 2 It’ – Perfume Genius
9 – ‘The Haunted Man’ – Bat for Lashes
10 – ‘Fragrant World’ – Yeasayer

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2012?
1 – Björk, Pukkelpop, 16 augustus
2 – Antony and the Johnsons & Metropole Orkest, Gent Jazz, 11 juli
3 – Efterklang & Sinfonia Rotterdam, AB, 8 november
4 – Beach House, AB, 21 november
5 – Sigur Rós, Rock en Seine, 24 augustus

Wat wens jij de muziekwereld voor 2013 toe? Wat zou je zelf willen horen/zien? Wie mag er het loodje leggen? Welke groep zou een reünietournee mogen doen?
Festivals veel inspiratie van buiten de landsgrenzen. Concertzalen een even knap aanbod als dit najaar, maar ook iets minder strenge regels. Muzikanten een beetje meer echtheid à la Charles Bradley op Pukkelpop. Platenwinkels een nieuw leven. Arcade Fire een knappe vierde en een uitgebreide tour. Sigur Rós veel nieuwe inspiratie voor (hopelijk) een nieuwe emo-trip in Vorst Nationaal. Lady Gaga een hergeboorte. Wat meer milieubewustzijn voor de hele industrie.

30 december 2012