#Toddelicious - Todd Rundgren - We Gotta Get You A Woman (1970)

#Toddelicious - Todd Rundgren - We Gotta Get You A Woman (1970)

Altijd belust op nieuwe muziekjes, immer op vinkenslag om nieuwe auditieve snoepjes te vinden, gaf onze toenmalige platenbaas van het kersverse label Green Records Peter Verstraelen ons in 1989 een aantal cassetjes van Todd Rundgren met de mededeling: "Hie sè, da goade gaai plezaant vinne.". "Plezaant" was het understatement van de dag. Epoustouflant, fabelachtig, megabangelijk, superdeluxe mochten ook. Een week Runtg(r)e(n)relateerde songs en producties, want benevens een begenadigd songwriter had hij ook de kundige hand in andermans plaatjes.

De eerste van Todd "Runt" zal een voltreffer blijven. Hier hadden veel nummertjes kunnen staan, maar het werd deze, waain vriend en manager van de pre-Nazz-groep Woody's Truck Stop Paul Fishkin, die niet veel geluk had met de dames, beschreven werd. Rundgren kreeg nogal wat kritiek vanuit feministische hoek voor de lijn "They may be stupid, but they sure are fun", en sommige radio's volgden de kritiek en weigerden het nummer, maar volgens Rundgren was het woord "stupid" niet toegespitst op vrouwen maar op stomme, kleine karaktertrekken van de mens in het algemeen. Het personage in de song heet Leroy omdat dat rijmde. Paul bekte niet. Dus werd het Leroy: "I just picked a name out of the air", en het rijmde op "Boy".

Een klassieke pianopopsong, begeleid door Runt (Hunt en Tony Sales, later nog actief bij Iggy en Bowie), de groep die vlak daarna werd bedankt voor de diensten. We Gotta Get You A Woman" heeft een ongewone structuur, te wijten aan de autodidactische manier waarop Rundgren zichzelf muziek aanleerde. De song werd gereleased als single, haalde nummer twintig in de Bilboard Hot 100 en lanceerde een vruchtbare solocarrière. Ook al was het één van zijn grootste hits, hij speelde het live nauwelijks, behalve als er grote orkesten mee gemoeid waren, zoals in 2010 met Het Metropool Orkest in Nederland of met het Akron Symphony Orchestra.

7 mei 2024
Laurens Leurs