#Toddelicious - New York Dolls - Personality Crisis (1973)

#Toddelicious - New York Dolls - Personality Crisis (1973)

Altijd belust op nieuwe muziekjes, immer op vinkenslag om nieuwe auditieve snoepjes te vinden, gaf onze toenmalige platenbaas van het kersverse label Green Records Peter Verstraelen ons in 1989 een aantal cassetjes van Todd Rundgren met de mededeling: "Hie sè, da goade gaai plezaant vinne.". "Plezaant" was het understatement van de dag. Epoustouflant, fabelachtig, megabangelijk, superdeluxe mochten ook. Een week Runtg(r)e(n)relateerde songs en producties, want benevens een begenadigd songwriter had hij ook de kundige hand in andermans plaatjes.

Eerste nummer van de eerste lp van de groep, die je moeilijk kon/kan taggen. "Is it punk, is t rock, is it glam, is it hardrock, is it punkrock?!, No Jim it's the Dolls, the New York Dolls!". Innovatieve, getalenteerde rebellen, dat dan weer wel en daar niet voldoende voor gehonoreerd wat ons betreft.

Ook al was het nog maar 1973, je voelde hier al, jaren op voorhand, jaren te vroeg, de zaadjes van de punkrock ontkiemen. Todd Rundgren, de gesofisticeerde popster, had die vibe en attitude heel goed begrepen en producete het ruw en gitaargericht. David Johansen legt uit: "Todd can get really deep into his techniques, but he knew that, with the Dolls, if it isn’t swinging on the basic tracks, it ain’t gonna swing no matter how many overdubs you do. So he just let us get our guitar tones and play."

Johansen beweerde ook dat ze eigenlijk geen producer vonden, omdat ze allemaal schrik hadden van de tomeloze Dolls. Rundgren helemaal niet. Hij zei met name: "The only person who can produce a New York record is someone who lives in New York".

Eén van de beter debuten "ever", dat nu klinkt als een greatest hits. Niets dan kleppers. Trouwens, één van de mooiste muziekdocumentaires ooit gemaakt is 'New York Doll' uit 2005 dat het schrijnende verhaal vertelt van Dollsbassist Arthur Killer Kane, die aan lager wal geraakt en zich bekeert tot de Mormoonse kerk. Hij wordt gefilmd vanaf het moment dat Morrissey als ex-voorzitter van de Dolls-fanclub in de UK en als curator van het Meltdown Festival in London in 2004 de overlevende Dolls terug bij elkaar brengt. Een aanrader van formaat!

"Personality Crisis / you got it while it was hot / Frustration and heartache is all you got / don't you worry / Personality Crisis / please don't cry / It's just a Personality Crisis / please don't stop". Stoppen is inderdaad geen optie.

8 mei 2024
Laurens Leurs