Time And Again - The Ultimate A-Ha

Achtergrond

‘Time And Again’, zo heet de verzamelaar die de grootste hits van A-Ha verzamelt. De Noren, die vooral in Engeland furore maakten, hebben in hun dertigjarige bestaan een parcours afgelegd om u tegen te zeggen. Het trio zag dat nu bekroond met een dubbelaar waarop een aantal mythische hits te vinden zijn, naast een selectie van zeldzame en niet eerder uitgebrachte remixen.

Doorheen de plaat word je als luisteraar meegenomen op een wonderbaarlijke reis met een fantastische selectie van nummers uit de tien studio-albums van de groep. Uiteraard is er de wereldwijde nummer-één-hit Take On Me die de weg baande en die, mede dankzij een legendarische clip en de prima zang van Morten Harket (die het later ook solo probeerde), velen overstag deed gaan. Ook de toenmalige opvolger The Sun Always Shines On Tv is een nummer dat in vele hoofden is blijven hangen. Beide nummers stammen uit het klassieke album ‘Hunting High And Low’, waarop ook nog klassiekers als Cry Wolf en het James Bond-thema The Living Daylights.

Dat A-Ha niet vies was van een cover bewijst hun versie van Crying In The Rain die na al die jaren overend blijft. Geen toeval dat bands als Keane en Coldplay al toegaven door A-Ha beïnvloed te zijn vanwege hun manier om pure popsongs te creëren.

De tweede schijf op de dubbelaar (met mooie hoesfoto) brengt zeldzame en onuitgebrachte remixes van de hits van de band samen; onder meer een unieke reggae-versie van Take On Me dat de plaat gedurfd opent.

De cd zorgt voor veel nostalgische knipogen naar een legendarische band die in oktober 2009 besliste om er, vijfentwintig jaar na hun doorbraakhit, mee te kappen. De jubileum- en dito afscheidstour (die ook halt hield in Vorst Nationaal) leek het einde te worden, maar de muzikale microbe was te sterk. In maart 2015 namen de drie Noren de draad terug op na een lange stilte. Naar de comeback werd lang uitgesteld en mondde uiteindelijk uit in het album 'Cast In Steel'.

Dat de band meer dan zesendertig miljoen platen verkocht wereldwijd  zal ook na deze compilatie niemand verwonderen. Het trio speelde trouwens ooit voor honderdvijfennegentigduizend mensen in het Maracana Stadion in het Braziliaanse Rio, eind januari 1991. Benieuwd wie dat record ooit zal kunnen breken?

3 mei 2016
Steven Verhamme