#TijdelijkeVerbanden - The Postal Service - Such Great Heights (2003)

#TijdelijkeVerbanden - The Postal Service - Such Great Heights (2003)

Doldrieste projecten waarbij een aantal vooraanstaande en/of minder vooraanstaande artiesten in tijdelijk verband het muzikaal amusement opzoeken, resulterend in onverwachte combinaties.

Tenslotte ook nog een leuke collaboratie tussen elektronische en alternatieve muziek met The Postal Service aka Ben Gibbard (Death Cab For Cutie) en Jimmy Tamborello (Dntel).

Gestart als een long distance-project nadat Gibbard vocale hulp verleende aan Life Is Full Of Possibilities, een track van Dntel, in 2001. Deze samenwerking beviel dermate goed dat een vervolg onafwendbaar bleek. De uitwisseling van het materiaal verliep via mail, waarbij Tamborello instrumentale tracks verzond en Gibbard gitaren, zang en teksten aanleverde. Het contrast tussen de heldere, hoge vocalen van Ben Gibbard en de grillige elektronica bleek perfect te werken. Ook andere gasten verleenden hand- en spandiensten, waaronder Jenny Lewis van Rilo Kiley en Jen Wood van Tattle Tale.

Vreemd genoeg kwam de plaat uit op Sub Pop en werd het de grootste hit voor het label sinds Nirvana. Het bleef bij die ene die tegen 2005 al goed was voor een half miljoen exemplaren. Er werd een aanzet gegeven voor een opvolger, maar de hoofdactiviteiten van de heren bleven steevast in de weg lopen en tenslotte is het in de kast blijven steken. Wel werd er voor de tiende verjaardag van de release een deluxe versie uitgebracht en een optreden op het Coachella en Lollapoloozafestival gefixt. In 2020 werd een liveplaat 'Everything Will Change' uitgebracht, maar het betrof opnamen van het optreden in het Greek Theatre in Berkeley. Het nieuwe materiaal bleef andermaal uit.

Daarom pikken we hier Such Great Heights nog eens op, de eerste single die handelde over perfectie die het bij nader inzicht niet is, vooral in relaties die krassen en scheuren vertonen bij beide partijen. Het nummer werd vaak gebruikt in film ('Garden State'), tv ('Grey’s Anatomy', 'Veronica Mars') en in commercials (M&M’s, Ask.com, Target, Kaiser Permanente en UPS, de concurrent van United Postal Service).

30 oktober 2022
Laurens Leurs