#TijdelijkeLoners - Robert Plant - Big Log (1983)

#TijdelijkeLoners - Robert Plant - Big Log (1983)

Normaal worden ze omringd door een stevige band, maar voor de gelegenheid geheel alleen en toch goed bezig.  Deze week gaan we met tijdelijke loners op oorlogspad.

Eén van de sterkste mannen om een reünie af te houden, want Plant werd tot vervelens toe gestalkt, geplaagd en verveeld voor een Zeppelin-reünie. Maar hij zette koppig een solopad uit, wars van dat dekselse Zeppelin. En dat pad is ongelofelijk gevarieerd en boeiend gebleken, gaande van The Honeydrippers tot een Grammywinnend duet met Alison Krauss, van oosters getinte folkrock tot opwindende, eclectische solo-escapades.

Een vroege favoriet is deze Big Log uit 1983, een trage maar overtuigende single met een Fender Stratocaster (of zo klink het toch) die dwars door heel het nummer laveert. Een mythische metafoor voor een verloren liefde: "My love is in league with the freeway / ... / My love is the miles and the waiting."  De term "big log" wordt vaak gebruikt door geoefende tractorchauffeurs die in een logboek de uren noteren. De eerste solohit (de enige?) na het vermaledijde Zeppelin.

Drummer van dienst is ene Phil Collins, die ook al op het debuut op de vellen klopte en dat vaker deed voor onder meer Kevin Ayers, George Harrison, Brian Eno, Mike Oldfield, Clapton en Sting, maar net zo goed voor Philip Bailey, Abba en Laura Pausini.

Maar het ging hier over Robert Plant. Straffe artiest, bijzondere zanger.

22 oktober 2020
Laurens Leurs