Tien songs voor Kofi Annan

Wiki

Kofi Annan is niet meer. De voormalig Secretaris-Generaal van de VN werd tachtig en was net als de deze week overleden Aretha Franklin een groot figuur in de zwarte gemeenschap. We eren hem met tien nummers waarin de woorden“United Nations” voorkomen.

PJ Harvey – The Words That Maketh Murder

Deze anti-oorlogssong van PJ Harvey mag het lijstje aanvoeren. Het was de vierde single uit ‘Let England Shake’, een plaat waarmee ze zeven jaar geleden enorm veel indruk maakte. Annan was dan al vijf jaar geen secretaris-generaal van de VN meer. Ban Ki-Moon zat toen al op de stoel.

Sufjan Stevens – Adlai Stevenson

Adlai Stevenson II was een van de groten in de Amerikaanse politiek. Hij hervormde de democratische partij in de jaren vijftig en maakte het succes van JFK mogelijk. Die zou hem later ambassadeur maken voor de Verenigde Naties. Een job die hem uiteindelijk het leven zou kosten. Stevenson overleed in 1965 te  Londen nadat hij een conferentie van de VN bijwoonde in Geneve, Zwitserland.

Sonny Burgess – Find My Baby For Me

In 1978 had Sonny Burgess nog niet helemaal door wat de taak van de VN was en hij riep de organisatie ter hulp voor het vinden van zijn liefje. Roy Orbison deed dapper mee op de achtergrond en terwijl ze toch bezig waren, riepen ze ook de FBI, de zeemacht en zowat alles en iedereen ter hulp.

Killing Joke – Total Invasion

Killing Joke bewees in 2003 het wel te snappen. Met Dave Grohl op drums maakten ze hun twee titelloze album en daarop dit geweldige nummer dat later nog gecoverd zou worden door Behemoth.

Soulfly – Babylon

Soulfly zag de bui hangen in 2005, een jaar voor Koffi Anan zou aftreden. De Amerikaanse metalband voorspelde donkere tijden in Babylon.

Manic Street Preachers – Democracy Coma

Ook de Manics zagen het niet meer zitten. Zij voorspelden de Apocalyps in dit voor hun doen stevige nummer uit 1992.

John Lennon – Give Peace A Chance

Uiteraad mag deze niet ontbreken ook al zette ondeugende John de United Nations in een rijtje met ook “masturbation” en “flagellation”. Nooit gemerkt? Congratulations!

Roby – Curriculum Vitae

Niet echt een song, maar wel de opener van haar album ‘Robyn’ uit 2005. Hierin wordt de zangeres en stichter van Konichiwa Records onder andere beschreven met deze woorden: “She's listed in section 202 of the United Nations Security Act of 1979/  As being too hot to wear tight sweaters on international airspace”

Bunny Wailer – Botha The Mosquito

Een streepje reggae hebben we nog niet gehad. Daarvoor zorgt Bunny Wailer met zijn aanklacht tegen president Botha van Zuid-Afrika.

Vampire Weekend – Oxford Comma

De jongens van Vampire Weekend maken dan wel huppelende deuntjes zoals dit, maar ze smokkelden soms heel slim wat maatschappijkritiek in hun teksten. In deze grote hit hekelen ze het feit dat een replica van ‘Guernica’ van Picasso werd bedekt tijdens een speech van Powell over de oorlog in Irak. Wie het werk kent, weet wel waarom.

18 augustus 2018
Marc Alenus