Tien plus tien keer Record Store Day voor twijfelaars

Achtergrond

Als vinylverzamelaar zit je altijd verlegen om poen. En dan moet Record Store Day nog komen! De dag waarop de platenzaak pas echt verandert in een snoepwinkel. Het aanbod van gekleurde, gelimiteerde, eenmalige releases is ook dit jaar overweldigend ...

... zeker vergeleken met de inhoud van je portefeuille. Dat wordt dus wikken en wegen – wees gerust: meestal is het honderdtachtig gram. Valt kiezen je zwaar? DaMusic selecteerde tien geweldige releases, waarvoor je met plezier een pint minder drinkt.

1. Amon Tobin - 'Dark Jovian’ [2 x 12”]

Eerste nieuwe muziek van de magistrale Braziliaanse elektronicus in vier jaar tijd. Het design van de dubbele 12”-EP is alvast adembenemend: twee geëtste, witte platen in een wit, rubberen wiel. Bovendien citeert Tobin John Williams, Gerry Goldsmith en Gyorgy Ligeti als directe invloeden. Een no-brainer, zoals men zegt!

Al de deur uit? Ga voor: Venetian Snares – ‘Huge Chrome Cylinder Box Unfolding’ [2 x 12”]

2. Dr. Strangely Strange - 'Kip Of The Serenes’ [12”]

Ierse folkklassieker uit 1969, indertijd verschenen op Island Records en geproducet door wonderkind Joe Boyd. Voor een originele lp-versie tel je al gauw 350 euro neer. Denk dus economisch en haal de geest van het oude Albion in huis met deze 'Kip Of The Serenes', op gekleurd vinyl.

Niet meer in stock? Vraag naar: Bert Jansch – ‘Bert Jansch’ [12”]

3. Ennio Morricone – ‘My Name Is Nobody’ [12”]

Voor het grote publiek staat Morricone gelijk aan spaghettiwestern. Wel, to-taal on-te-recht. Il Maestro componeerde ook voor honderden misdaadseries, horrorfilms, Hollywoodproducties, .... Bewijs: de magistrale compilatie 'Crime And Dissonance', die verscheen op Mike Pattons label Ipecac. Die plaat zit helaas niet in de RSD-ton. Wel de topmuziek voor ‘My Name Is Nobody’. Een westernsoundtrack, alweer, maar wat voor een.

Foetsie? Grijp: The Wonder Philarmonic – ‘Shogun Assassin OST’ [12”]

4. Close Lobsters – ‘Firestation Towers: 1986 – 1989’ [3 x 12”]

Drie lp’s met het verzamelde werk van de eigengereide, Schotse janglepoppers Close Lobsters. Schaf aan, laat koken op je draaitafel en pay close attention. 

Al weg? Kies: Red House Painters – ‘Box Set’ [6 x 12”]

5. Ian Dury & The Blockheads - 'New Boots and Panties!!’ [Expanded Edition – 2 x 12”]

RSD is dé kans om oude meesterwerken op te pikken in een nieuw jasje. Of in dit geval: in nieuwe boots en panty’s. Ian Dury’s debuut op Stiff Records uit 1977 heeft het bijtende van de eerste punkgolf, maar staat volledig op zichzelf. Is seks en drugs en rock-‘n-roll het enige wat je nodig hebt? Dan is deze release een zegen. Het gaat om een uitgebreide, dubbele editie, op groen en oranje vinyl. Met – als je de hoes openklapt – een pop-up van Dury en … zijn vijfjarige zoontje Baxter!

Uitverkocht? Eis: Sex Pistols – ‘Never Mind The Bollocks’ [12” Picture Disc]

6. Steve Reich - 'Music For 18 Musicians’ [2 x 12”]

Steve Reich – in onze contreien beter bekend als de New Yorkse Wim Mertens – staat te boek als minimalistisch genie. En dat heeft hij voor een groot deel te danken aan 'Music For 18 Musicians', zijn populairste werk. Het blijft een plaat die je wereld ... op zijn kop zet. Als een meedogenloze drilboor, met fluwelen handvatten. Deze editie bevat een mono- en een stereoversie, én een extra 7”. Topdeal!

In rook opgegaan? Pak: Field Music – ‘Music For Drifters’ [12”]

7. Tom Verlaine / David Bowie – 'Kingdom Come' [7”]

De Side By Side-reeks van het label Rhino is een constante op RSD: een cover die het origineel naar de kroon steekt, elk op één kantje. Denk aan de 7” ‘Soul Kitchen’ voor RSD 2013: The Doors, herwerkt door de band X. Dit jaar: David Bowie die Kingdom Come van Television-brein Tom Verlaine covert. Het origineel komt van Verlaines solodebuut. Bowies versie verscheen een jaar later op ‘Scary Monsters (And Super Creeps)’. Twee grootheden voor de prijs van één!

Achter het net gevist? Vang: The Beat – ‘7” Singles Box Set’

8. Monty Python & Stephen Hawking – 'The Galaxy Song' [7”]

Eric Idle's satijnen vocalen uit de film 'The Meaning Of Life' vervangen door een robotstem? Mocht het niet de geniale wetenschapper Stephen Hawking zijn, niemand zou het kopen. Maar dit is een uniek evenement. Wat een wereldschokkend combo! En wat een zelfrelativering van Hawking, die door ALS aan een rolstoel gekluisterd is en communiceert via een spraakcomputer! Wij zeggen geen Ni!

Met de noorderzon verdwenen? Focus op: Brian Wilson – ‘The Right Time/Sail Away’ [7”]

9. Jon Hopkins – 'I Remember' (Nils Frahm remix) [10”]

Een release die rechtstreeks gelinkt is aan Jon Hopkins recente LateNightTales-compilatie. Hij covert Yeasayer-song I Remember (van ‘Odd Blood’, als we ons goed herinneren). Nils Frahm remixte. Een stevig pak geloofsbrieven. Samengeperst tot één onweerstaanbaar stukje wit vinyl.

Gemist? Verover: Kolstø/Atlanter/Frøkedal – ‘Stand Still/Temple’ [7”]

10. Pere Ubu - 'Elitism for the People Pere Ubu 1975-78’ [4 x 12”]

De ongemeen memorabele eerste wapenfeiten van Pere Ubu in één box. Inclusief ’The Modern Dance’ en ‘Dub Housing’! De tekst op de sobere, maar tegelijk juist erg gestileerde hoes luidt: “Design runs counter to the Pere Ubu aesthetic. Show the product, scream in the face of the consumer. Don’t be clever. Clever people are braying asses. Too much damned cleverness these days.” Geen verdere commentaar.

Rijkelijk laat? Probeer: The Residents – Intermission [12”]

Ontdek wat er te beleven valt in de Belgische platenwinkels op Record Store Day.

Of grasduin door het
gedetailleerde aanbod van collector’s items op de Britse site.

17 april 2015
Fabian Desmicht