Tien om te zien op Boombalfestival

Achtergrond

Boombalfestival in Lovendegem is reeds aan zijn tiende editie toe. Reden genoeg om te vieren, maar omdat gewoon al zot genoeg is, hebben de programmatoren opnieuw ingezet op een ijzersterk programma. Dit jaar zal het festivalterrein langs de Boterhoek in Lovendegem van 28 tot en met 30 augustus terug volledig in de ban zijn van de betere folkmuziek uit alle hoeken van Europa. De danstempels zullen het kloppend hart van het festival zijn, maar ook op het concertpodium zal weer veel moois te zien zijn. Wij selecteerden voor u tien bands die u gezien moet hebben.

  1. Duo Milleret Mignotte (vrijdag, 18u00 / zaterdag, 14u00 - Danstempel 1)

Stéphane Milleret (accordeon) en Jérémie Mignotte (fluit) komen uit het zuiden van Frankrijk en spelen al sinds 2008 op regelmatige basis samen. Ze zijn vooral een live duo en hebben dan ook enkel een in Gent opgenomen live demo op hun discografie staan. Laat je mee leiden door hun complexloze maar bloedmooie muziek.

  1. Folie Douce (vrijdag, 19u30 - Buitenpodium)

Folie Douce is het jonge duo Emily Vernaillen en Benthe Waegeman. Zij brengen een mix van melancholische en beklijvende folkpop met piano, accordeon en pakkende harmoniën als fundament. Ze waren in 2014 één van de drie laureaten van Studio Brussels Nieuwe Lichting. Ook de finale te halen van de Kunstbende 2013 en de voorrondes van Humo’s Rock Rally staan op het palmares. Met hun begeleidingsband wisten ze ons vorig jaar als voorprogramma van Eefje De Visser makkelijk te overtuigen en van het bovengemiddelde potentieel en de vergelijking met First Aid Kit drong zich meermaals op.

  1. King Dalton (vrijdag, 20u30 - Buitenpodium)

De muzikanten van King Dalton kennen het festival als hun broekzak. De broers De Meester stonden er verschillende keren met hun vorige groep AedO; Tomas De Smet stond er vorig jaar nog met de Tom Waits-tribute en Jorunn Bauweraerts was ook eerder te gast mat Laïs. King Dalton is een band die er staat en zich, mede door de ruime achtergrond van de verschillende bandleden, geenszins in een vakje laat stoppen. De muziek blaast je bij momenten omver en neigt van opzwepende folk over zwoele psychedelica naar aanstekelijke countrypop.

  1. Yevgueni (vrijdag, 22u00 - Buitenpodium)

Het is ondertussen tien jaar geleden dat Yevgueni Als Ze Lacht uitbracht. Aanvankelijk deed de single niet zo veel, maar na al die tijd is het zowat het bekendste nummer van de groep. Met ondertussen enkele albums op de teller klom de vijfkoppige band rond Klaas Delrue beetje bij beetje op tot één van de topbands van de Nederlandstalige pop. Het vijfde studioalbum 'Van Hierboven' verscheen vorig jaar na een sabbatical van twee jaar en voelde mede daarom fris en rustig aan. Van Yevgueni kan je een optreden verwachten dat afwisselend erg feestelijk en eerder ontroerend zal zijn, maar steeds erg sfeer- en klassevol.

  1. Triple-X (zaterdag, 19u00 - Danstempel 2)

Triple-X heeft heel wat muzikanten in de rangen die al aardig wat watertjes doorzwommen hebben binnen de folkwereld. De groep ontstond volgens de overlevering als bij toeval toen drie niets vermoedende, Belgische muzikanten samen op een podium belandden tijdens een festival. Triple-X, dat ondertussen uit een vast kwartet bestaat, staat voor stevige, opzwepende, groovy en energievolle balfolk en ze weten als geen ander een publiek uit zijn dak te laten gaan. In Lovendegem zal ook de Fransman Stéphane Hardy aanwezig zijn, een virtuoos op bombarde en sax. Door die aanvulling krijg je een nog steviger en gevarieerder geluid.

  1. Trio Dhoore (zaterdag, 20u00 - Danstempel 1)

Trio Dhoore zijn de drie broers Koen, Hartwin en Ward Dhoore. De groep brengt instrumentale folkmuziek van eigen makelij, geïnspireerd op traditionele muziek met opzwepende grooves en swingende melodieën. Het repertoire is hierdoor uitermate geschikt om op te dansen. Sinds 2012 draait de groep op volle toeren en spelen ze in binnen- en buitenland. Vorig jaar brachten ze met ‘Parachutes’ een tweede album uit, dat gebaseerd is op alle ontmoetingen en verhalen tijdens het touren.

  1. Laïs (zaterdag, 21u30 - Buitenpodium)

Eind vorige eeuw zorgde het titelloze debuut van Laïs voor een heuse folkrevival in België. Jorunn Bauweraerts, Nathalie Delcroix en Annelies Brosens staken oude folksongs in het nieuw en gaven die een moderne touch. Denk aan nummers als De WijnIsabelle en hit 't Smidje. Het album kampeerde een vol jaar in de officiële albumcharts. Ze speelden alle zalen plat; van schouwburgen tot grote festivals in binnen- en buitenland waaronder ook Werchter en Pinkpop. Twintig jaar na de start staat Laïs nog steeds voor volle zalen. De groep brengt een overzicht van hun beste songs en laat zich begeleiden door een topband met Bjorn Eriksson, Tomas De Smet, Seraphine Stragier en Stoffel Verlackt in de rangen.

  1. Les Cerveaux Lents (zaterdag, 23u00 - Buitenpodium)

De leden van Les Cerveaux Lents uit Gent, met muzikanten van Absynthe Minded en Va Fan Fahre, bewandelt de muzikale wegen van zigeuner- en Balkanmuziek tot een streepje jazz en eigen werk. Het sextet werd reeds in 2002 opgericht. Desondanks bleef de groep in de schaduw staan van de andere projecten van de groepsleden. Het gezelschap trad regelmatig op en door al dat samenspelen raakten Les Cerveaux Lents zeer goed gerodeerd en kunnen ze een unieke sfeer creëren, die gaat van intimistische nostalgie tot opzwepende ritmes en improvisaties. In de zomer van 2013 werd de band nieuw leven ingeblazen; Er werd een nieuw repertoire samengesteld en er werd een ep opgenomen. De groep werkt op dit moment aan een full-cd met enkel eigen werk...

  1. Urbanus & De Fanfaar (zondag, 18u00 - Buitenpodium)

Toen de recentste cd van Urbanus, ‘Wan Troe Tie’, zo goed scoorde bij het grote publiek, kreeg hij de smaak te pakken om, met de beloftevolle jonge band De Fanfaar als begeleidingsgroep, wat festivals aan te doen. De Fanfaar is een Nederlandstalige rockband, die dit jaar met ‘De Raven Komen’ zelf een meer dan behoorlijk album uitbracht. Urbanus heeft in zijn veertigjarige carrière alles gezien en gedaan op vlak van theater en cabaret en al enkele malen als gast opgetreden bij Zita Swoon op Dranouter en met De Heideroosjes op Rock Werchter. Op eigen houtje had hij nog niet op een festivalpodium gestaan. De show bevat nieuwe nummers uit de recentste cd, doorspekt met gouden krakers in een fris en veelkleurig jasje.

  1. Bivoac (zondag, 20u30 - Danstempel 1)

De Bretoense groep Bivoac houdt zich via diverse projecten bezig met het moderniseren van traditionele folkmuziek. Dat doen ze aan de hand van afwijkende instrumentatie of arrangementen, maar ook door te experimenteren met andere muziekstijlen. Toch blijven ze qua ritme trouw aan de balfolktraditie. Hun sound is stevig en jazzy, maar zakt soms ook terug naar iets ingetogener sferen.

Alle info over het festival en de overige dertige groepen via www.boombalfestival.be

25 augustus 2015
Patrick Blomme