Tien keer toasten op Tournée Minérale

Wiki

Tournée Minérale? Nee dank je wel. Eindelijk het schuldgevoel afgeschud waarmee onze katholieke opvoeding ons voor jaren mee opzadelde, hebben we geen zin in het nieuwe vasten. Iedereen mag doen waar hij zich goed bij voelt. Dus voor wie het wel iets is: ga vooral uw gang. Wij gaan dansen op een paar goede songs over drinken.

1. LCD Soundsystem – Drunk Girls

Drunk Girls is niet de beste song van LCD Soundsystem, maar het is wel even opwindend als het einde van het happy hour in één of andere New Yorkse kroeg. Zelf beschreef James Murphy de song als “onnozel” en dat is het ook; net als de clip waarin Murphy en de rest van LCD Soundsystem belaagd worden door een bende zatte panda’s. Maar onnozel kan ook leuk zijn en dat gaat in dit geval zeker op.

LCD Soundsystem - Drunk Girls from DFA Records on Vimeo.

 

2. The Scabs – Robbin’ The Liquor Store

“Jackie, Jimmy, Johnny, I tasted them all / they’re real good friends of mine”. Het zal wel zijn! Guy Swinnen en co. konden het ook af en toe niet laten om diep in het glas te kijken. En als we deze song moeten geloven, was het niet enkel een kwestie van plezier, maar ook af en toe uit pure noodzaak. Hoe dan ook, dit is één van de leukste songs van dit jongensgroepje uit Diest.

 

3. Rory Block – Loving Whiskey

Om te weten dat alcohol ook veel kapot kan maken, hadden we echt geen song nodig, maar deze parel van Rory Block willen we toch graag nog een keer delen. Alleen jammer dat ene Anouk blijkbaar ook aanwezig was op Pinkpop 1989 en zich liet inspireren om deze song te coveren. Dat deed ze trouwens wel zo goed dat ze zelf later een grote ster werd. Een mens zou van minder naar de fles grijpen.

 

4. Dead Kennedy’s – Too Drunk To Fuck

Prijs de heer! De Dead Kennedy’s komen deze zomer naar België. Bij die gelegenheid zullen ze hopelijk deze klassieker ook nog een keer uit de barkast halen. Het onderwerp is geen moment om fier over te zijn, maar wellicht wel herkenbaar voor menig party animal.

 

5. Arno – Dans Les Yeux De Ma Mère

Dit mag dan misschien eerder een nummer zijn voor Moederdag, maar hij bevat wel de onsterfelijke zinnen: “Et quand je suis bourré comme une baleine / C'est elle qui sait que mes pieds puent / C'est elle qui sait comment j'suis nu / et quand je suis malade / Elle est la reine du suppositoire.” Vrij vertaald: “En wanneer ik straalbezopen ben / Is zij degene die weet hoe erg mijn voeten stinken / is zij degene die weet hoe ik eruit zie in mijn nakie / en als ik ziek ben / is zij de koningin van de zetpil.” En geef toe: Arno klinkt altijd een beetje alsof hij een dubbele tong heeft.

 

6. Tom Waits – Tom Traubert’s Blues

Wie ook altijd met een kater leek te zitten, was Tom Waits. We hadden ook The Piano Has Been Drinking kunnen kiezen, maar hier klinkt hij ook als een dronkaard met heel veel spijt. Hij schreef deze song na een bezoekje aan skid row in L.A. en het nuttigen van iets teveel whiskey. Het refrein is gebaseerd op het Australische anthem Waltzing Matilda, in deze song verwijst dit naar de vicieuze cirkel van alcoholmisbruik.

 

7. Eriksson Delcroix – Riding On A Snake With a Bottle of Tequila in My Hand

Tequila van The Champs was een vrolijker keuze geweest – het nummer passeert ook ergens in deze drinksong van Eriksson Delcroix – maar we rijden liever niet te ver als we nog moeten drinken. Met Eriksson Delcroix houden we het lekker dicht bij huis. En aan dit nummer te horen, is dat ook echt nodig, want helemaal recht lopen we niet meer.

 

8. Black Flag – Six Pack

Nee, we hebben geen wasbordje en de mannen van Black Flag zeker ook niet, maar we lusten wel een six pack, net als de man in deze song die zijn tijd doorbrengt met niet veel meer dan pintjes zuipen: "Thirty-five dollars and a six pack to my name / Six-pack! / Spent the rest on beer so who's to blame / Six-pack!" Naar verluidt zou de song gaan over Keith Morris, frontman van Black Flag tussen 1976 en 1979. Zijn drankgebruik zorgde voor heel wat spanningen, maar ook zijn opvolgers hielden het niet lang vol. Morris werd vervangen door Ron Reynes, die werd vervangen door Dez Cadena, die op zijn beurt werd vervangen door Henry Rollins. En dat was in het jaar 1981…

 

9. Pusha T – M.P.A.

Deze track van Pusha T, met raps van A$AP Rocky gaat over de drie zaken die volgens Pusha T veel mannen aan de gang houden: Money, Pussy en Alcohol. Wie roept daar: “Objection, your honor” ?

 

10. Underworld – Born Slippy

Deze fantastische track werd niet voor niets gebruikt in de film ‘Trainspotting’. In The Guardian van 24 februari 2006 zei Karl Hyde hierover: “We hadden de gewoonte uit te gaan in Soho en op een dag verzeilde ik in The Ship in Wardour Street. Die nacht schreef ik de tekst. Een dronkaard ziet de wereld in fragmentjes en dat gevoel wilde ik recreëren… Rick Smith kwam aanzetten met een ritme en ik begon daarover te zingen. Telkens ik het spoor bijster raakte, herhaalde ik een paar woorden, daarom zing ik: “Lager lager lager”. De eerste keer dat we het live brachten, staken de fans hun pinten in de lucht. Dat shockeerde mij, want feitelijk was deze song een noodkreet van een alcoholicus. Het was nooit de bedoeling dat het een drankanthem zou worden."

1 februari 2018
Marc Alenus