Tien jaar Record Store Day

Voorbeschouwing

Op 22 april viert Record Store Day wereldwijd zijn tiende verjaardag. Doorheen de jaren groeide dit evenement uit tot een waar festijn voor elke muziekliefhebber. Ook in ons land ontsnapt dit niet niet aan de aandacht.

Traditiegetrouw stelt de onafhankelijk platenwinkel zijn deuren open voor optredens en andere activiteiten.  Zo leer je in een platenzaak vaak dingen kennen die je niet op de radio hoort. Die band tussen de vinyl liefhebber en de platenzaak is daardoor heel persoonlijk en sociaal. In veel zaken is er de mogelijkheid om platen voor te beluisteren en advies te krijgen.

Daarnaast zijn er natuurlijk de speciale releases die elk jaar enkel tijdens Record Store Day beschikbaar zijn. Een overzicht daarvan kan je hier terugvinden. Niet alle releases zijn overal verkrijgbaar dus best persoonlijk contact opnemen met je platenhandelaar vooraleer je zaterdag ergens in de rij gaat staan.

Zo brengt Het Zesde Metaal op die dag twee exclusieve 7" singles uit. Elk op 250 exemplaren en persoonlijk door de band genummerd. Op de ene siert ‘Ploegsteert’ een ode aan Frank Vandenbroucke en op het ander een cover van Clouseau’s ‘Daar gaat Ze’.

Ook live optredens zijn er over heel het land bijzonder veel, 102 om precies te zijn. Acts als Tamino, Mauro, Het Zesde Metaal, DAAN, Newmoon en voor de allerkleinsten Kapitein Winokio komen morgen buiten spelen.

Vaak begint de dag vroeg en sommige platenzaken bieden dan ook koffie en ontbijtkoeken aan.

In Gent is er dit jaar voor de tweede keer op rij een heus straatfeest waar naast platenzaak Vynilla ook andere handelaars met eet- en drankkraampjes en een braderie de bezoeker zullen verwennen.

Nog in Gent slaan platenzaak Music Mania Gent, Kunstencentrum Vooruit en Muziekclub Democrazy de handen in elkaar en programmeren 13 bands. Alles wordt live uitgezonden op facebook via Red Bull Belgium: The Vinyl Frontier.

Samen met platenzaak CHEZ PIAS in Brussel die ook ongeveer twaalf bands programmeert spannen zij de kroon. Sla deze Facebookpagina er zeker op na voor een volledig overzicht van alle optredens bij jou in de buurt.

Maar liefst eenennegentig (91!) winkels nemen deel en zesendertig daarvan organiseren iets extra.

Aan iedereen een fijne Record Store Day toegewenst!21 april 2017
Kevin Vergauwen