#ThomasDolby - Thomas Dolby - She Blinded Me With Science (1981)

#ThomasDolby - Thomas Dolby - She Blinded Me With Science (1981)

Een weekje de spots op een zonderlinge en intrigerende figuur, die als muzikant, producer of innovator tout court sporen achter liet, die meer dan de moeite lonen om op in te zoomen: Thomas Dolby.

Thomas Dolby was niet alleen muzikale sidekick of producer, maar ambieerde ook openlijk met solostrapatsen. En zijn debuut hoordene wij voor het eerst op Radio Cité op RTBF, waar een enthousiaste Marc Moulin hem introduceerde. Geen toeval, want Moulin was met Telex ook niet geheel onbekend met Dolby en zij zouden sporadisch samenwerken. Meer nog: Telexlid Dan Lacksman kocht de eerste Fairlight-synthesizer, de eerste sampler voor de commerciële markt in België. En hij kocht hem in 1983, nadat hij met Thomas Dolby had samengewerkt, die hem de knepen van de Fairlight bijbracht. En Lacksman zou in 1984 'The Flat Earth' engineeren.

Maar terug naar She Blinded Me With Science. Het was de blauwdruk voor datgene waarvoor hij solo bekend zou blijven: pure pop met een hoog melodieus gehalte en toch een frisse hoek af. In dit nummer mocht Britse wetenschapper en tv-presentator Magnus Pyke diverse malen een professoraal “Science” scanderen evenals "Good heavens, Miss Sakamoto, you're beautiful!"

En er was nog een Belgische link, want voordat zijn debuutplaat 'The Golden Age Of Wireless' uitkwam, werd er in december 1980 al een demo van Airwaves uitgebracht op de compilatie 'From Brussels With Love', uitgebracht op het Belgische label Les Disques Du Crépuscule.

Het imago van gekke professor, dat heel zijn carrière aan Dolby bleef kleven, werd ook nog werkelijkheid, toen hij in 2014 tot Homewood Professor of the Arts aan de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore werd benoemd. Hij is momenteel nog steeds het hoofd van het Peabody’s Conservatory’s Music for New Media programma. He stills blinds us with science.

26 januari 2022
Laurens Leurs