Thievery Corporation

Achtergrond

Aan een gebrek aan inspiratie hebben Eric Hilton en Rob Garza nooit geleden. De voorbije vijftien jaar hebben ze zes albums bij elkaar gepend en nummer zeven zou er moeten aankomen. Wie snel nog even wil inpikken hoeft daarvoor niet meteen het hele internet af te schuimen of in groezelige tweedehandszaken te gaan ploeteren want in zeventig minuten tijd krijg je op 'It Takes A Thief' al een mooi overzicht. De best-of van Thievery Corporation met andere woorden.

Thievery Corporation



Het gros van de mensen zal deze Amerikanen - uit Washington D.C. om precies te zijn - kennen als het loungeduo dat de hippe cocktailbars en onthaastingsgelegenheden van een smooth briesje voorzag (Shadows Of Ourselves zal wel een belletje doen rinkelen). Of als de triphoppers die zich lieten inspireren door Oosterse klanken (Libanese Blonde, Facing East) en daarmee de hort op gingen met artiesten als Kruder & Dorfmeister en Nithin Sawney.

Maar Thievery Corporation pretendeert een band van de wereld te zijn en laat zich op muzikaal vlak door zowat alles inspireren dat uit de verschillende uithoeken van onze aardkloot komt. Wij wanen ons met Air Batucada zo in Cuba en zien de koutchie's vlotjes passeren bij The Ritchest Man In Babylon. Femi Kuti mag op Vampires voor de afrosnit zorgen.

Vampires was trouwens ook de soundtrack bij hun speech tegen het IMF op het Amerikaanse Lollapalooza festival vorig jaar, en eerder al zetten ze hun schouders onder het World Food Programme van de Verenigde Naties en verzetten ze zich tegen de oorlog in Irak en het beleid van Bush. Getuige daarvan Amerimacka dat (waarschijnlijk nog steeds met de borst vooruit) hun best-of mag openen.   

Verder mag u zelf een van uw favoriete termen als lo-fi, lounge of downtempo op hun muziek plakken. Hoe je het ook noemt, 'It Takes A Thief' is een chilly tripje dat onze ideale vandaag-doe-ik-geen-reet-dag van muziek voorziet. Luister nog eens naar Until The Morning met Emiliana Torrini en het jazzy Sweet Tides met LouLou.

Opmerkelijk is wel dat er niet één enkel nummer van hun eerste release 'Sounds From The Thievery Hi-Fi' terug te vinden is op deze verzamelaar. Geweldige nummers als 2001 Spliff Odyssey en Shaolin Satellite zal u dus toch op eigen houtje moeten ontdekken. Ook It Takes A Thief dat op hun DJ-Kicks compilatie verscheen en The Heart's A Lonely Hunter met David Byrne, ongetwijfeld hun grootste hit, zijn hier niet terug te vinden. Ach ja, je kan niet alles hebben. Verder een mooi overzicht voor wie er nood aan heeft of al in slaap gesukkeld was na het eerste album.

11 oktober 2010
Koen Van Dijck