#TheBossStaatBij - Joe Ely - All Just To Get To You (1995)

#TheBossStaatBij - Joe Ely - All Just To Get To You (1995)

Bruce Springsteen is een superster, maar ook een loyaal mens, die altijd klaar staat om een geloofsgenoot in de rock-’n-roll bij te staan met een muzikale cameo. En het hoeven zelfs niet de allergrootsten in de business te zijn. Integendeel, hij geeft graag zijn seal of approval aan de noest rockende mens met het hart op de juiste plaats.

Nog één van die oer-heart-rockers die in de slipstroom van Bruce Springsteen een behoorlijke status genieten in de Verenigde Staten, maar in Europa geen kikker van de kant af duwen.

Al van het debuut in 1977 tot op vandaag staat Joe Ely garant voor straffe songs en potent werk, maar het was de geregelde support van en samenwerking met The Clash in de jaren tachtig die hem het meeste roem verleenden in Europa. Meer nog: hij is te horen op Should I Stay or Should I Go van 'Combat Rock', één van de bekendste Clashnummers met een bijzondere techniek waarbij de Spaanse teksten een echo zijn van de Engelse. De Spaanse passages werden ingezongen door Joe Ely.

Ze hadden hem leren kennen toen hij in 1978 in Londen speelde en de vriendschap leidde onder meer tot een gastspot van Ely op dat nummer, opgenomen in de Electric Ladyland Studio in New York. Joe Ely: "I'm singing all the Spanish verses on that, and I even helped translate them. I translated them into Tex-Mex and Strummer kind of knew Castilian Spanish, because he grew up in Spain in his early life. And a Puerto Rican engineer (Eddie Garcia) kind of added a little flavor to it. So it's taking the verse and then repeating it in Spanish."

Maar terug naar All Just To Get To You, waaraan Bruce Springsteen (ook een Clash-fan trouwens) met veel plezier vocale hulp verleende. Springsteen nodigt Ely met enige regelmaat uit op het podium. En net als the Boss hanteert Joe Ely epische songverhalen over goedhartige schelmen, hardwerkende Amerikanen en verloren en herwonnen liefdes. Het enige wezenlijke verschil zit hem in het accent, respectievelijk New Jersey en Texas, en natuurlijk in het feit dat Springsteen een paar miljoen platen meer verkocht.

12 september 2021
Laurens Leurs