The Way to BRDCST - Can en Switched On Ra

The Way to BRDCST - Can en Switched On Ra

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 april is het in de Ancienne Belgique tijd voor BRDCST, een nieuwe editie van het avontuurlijke “gender-fluid” festival. Deze week nemen we elke dag de tijd om met bezieler en programmator Kurt Overbergh de affiche toe te lichten.

We presenteren: nummer 220 in de 1001 albums die je gehoord moet hebben voor je sterft, dat ook nummer 29 in de top 100 albums uit de jaren zeventig is volgens Pitchfork: ‘Tago Mago’ van Can. Dat album wordt in integraal live gespeeld op zondag door een gelegenheidsband bestaande uit Oï Les OX, Joachim Badenhorst, Sergeant, Lennert Jacobs en Milan W. Ook de curator kende het niet.

Kurt Overbergh: "Je kunt niet alles kennen. Maar toen mijn BRDCST-medeprogrammeurs dit in de Beursschouwburg zagen, waren ze enthousiast. Ik heb er naar geluisterd en ik vind het fenomenaal. Dit is Cans ‘Kid A’. Het heeft mijn hoofd opengebroken. Er zit zoveel energie en goesting in. En urgentie, zelfs zoveel jaren na datum.

Ik vind het belangrijk als festival om een aantal waarden mee te geven. Ik haat in principe tribute bands, maar met deze muzikanten heb ik er blind vertrouwen in".

Op zaterdag dan weer komt Bitchin Bajas ‘Switched On Ra’ spelen, een album bestaande uit synthesizer-versies van Sun Ra-nummers.

Kurt Overbergh: "Een programmator uit Engeland belde me op met de vraag om dit te doen en ik kende dit eigenlijk niet. Met BRDCST zoek ik meestal toch om een goede connectie te hebben met een band. Maar dit is uit op Drag City. Dat schepte meteen vertrouwen, en toen ik luisterde, pakte het me meteen. Het is wel leuk dat we met BRDCST voor een stuk proberen muzikale toekomst te voorspellen, ook al is dat niet per definitie het doel, maar tegelijkertijd kunnen we dit soort eerbetonen doen aan scherpe wegbereiders uit het verleden".

Terzijde: het originele Sun Ra Orchestra speelt dinsdag 10 en woensdag 11 mei in Les Ateliers Claus in Brussel.

5 april 2022
Kristof Van Landschoot