The War on Drugs

Achtergrond

Misschien bent u hier terechtgekomen door één of andere halfgare link naar de geldvretende en hopeloze oorlog die de Amerikaanse overheid voert tegen drugs. In dat geval is de knop "Een pagina terug gaan" (sic) de enige uitweg. Maar u zou dit artikel ook kunnen lezen en kennismaken met een jonge,  beloftevolle band: The War on Drugs.

The War on Drugs



"Misschien hebt u er een grondige hekel aan. Of misschien omarmt u ze met veel liefde en kan u niet wachten om dit collectief ook eens op een podium aan het werk te zien." Op die manier werd onze recensie van 'Wagonwheel Blues' afgesloten. Bijna een jaar later geldt dit statement nog steeds. Voorwaarde om tot die vaststelling te komen, is wel dat u de plaat een kans geeft. Het lijkt ons namelijk onwaarschijnlijk dat u er meteen weg van bent.

The War on Drugs is eigenlijk in de eerste plaats zanger-songschrijver Adam Granduciel en zijn longtime companion Kurt Vile. Granduciel heeft zo zijn eigen manier van liedjes schrijven. Hij werkt namelijk niet al zijn teksten volledig uit, maar laat voldoende ruimte voor improvisatie om tijdens de opnames nog wijzigingen te kunnen doorvoeren. Op die manier is de hele band ook meer betrokken bij het proces van het smeden van een song. Vile was ook al solo actief en voelde aan dat er chemie zat in de samenwerking met Granduciel.

Het resultaat is een heleboel spoken die door de muziek dwalen. Dat heeft te maken met het ongelimiteerde gebruik van galm in zowat elk nummer. De toetsen op de achtergrond geeft het geheel iets griezeligs. Gecombineerd met gitaren als dwaallichtjes en drums die je op de hielen zitten als zombies op zoek naar menselijk vlees, levert dat een huiveringwekkend resultaat op.

Op een podium resulteert dat wel eens in psychedelische trips die langs diepe afgronden  en onder vervaarlijk overhangende kliffen leiden. Akoestische gitaren krijgen een heel andere dimensie. The Dream Syndicate of groepen als My Bloody Valentine, die riffs ook minutenlang durven aanhouden, doemen dan onvermijdelijk op als referenties. Maar Granduciels stem is zo uniek dat de band zich moeiteloos onderscheidt van welke voorbeelden ook.

Redenen genoeg met andere woorden om kennis te maken met The War on Drugs. U kan nog altijd uw toevloed zoeken tot geestesverruimende hulpmiddelen, als het moest mislopen.

The War On Drugs speelt op 1 maart in Trix en op 2 maart in de Botanique. Voor het optreden van 1 maart hebben wij drie duo's te geef. Een mailtje met 'Drugs' in het onderwerp naar info@damusic.be kan volstaan.

23 februari 2009
Patrick Van Gestel