The Riptide Movement

Achtergrond

Wij moeten eerlijk bekennen dat wij nog nooit hadden gehoord van de Ierse rockformatie The Riptide Movement, maar in hun thuisland zijn ze inmiddels meer dan een begrip en hebben ze de afgelopen zes jaar drie albums uitgebracht: ‘What About The Tip Jars?’ (2009), ‘Keep On Keepin' On’ (2012) en ‘Getting Through’ (2014). Ondertussen openden ze ook nog even voor The Rolling Stones en Neil Young.

The Riptide Movement bestaat uit Malachy Tuohy (zang, gitaar), Gerard McGarry (bass, mondharmonica, zang), JPR Dalton (lead gitaar) en Gar Byrne (drums, zang) en ze brengen zeer puntige no nonsens gitaarliedjes waarmee ze misschien niet vernieuwend zijn maar toch fris klinken. Je hoort het hongerige er nog goed in terug. Op YouTube vind je vooral akoestische live uitvoeringen die goed klinken, maar niet het geluid van de band representeren.

Dat doet de eerste single van het laatste album, All Works Out, wel. Het bevat naast een fikse scheut Britpop ook nog aardig wat vleugjes Bruce Springsteen en – en dat zal niemand verwonderen - The Gaslight Anthem. Met een hoge en snerpende stem zingt Tuohy over relatieproblemen: “I am with you / I have your back / You have my heart too / I would never leave you this way / I will carry you every step of the way / Tomorrow's a new day”.

Dat is ook het geval bij meest recente single You And I (oktober 2014). Dompel dit geheel in een goed vat whisky en je krijgt liedjes die menigeen zal gaan meebrullen op de festivalweides en in kleine clubs, nat van het zweet. En dat soort gitaarbandjes wordt almaar schaarser.

U voelt ons natuurlijk al. Wij zijn van mening dat het hoog tijd wordt dat The Riptide Movement ook hier gaat gonzen. Want onze glazen bol vertelt ons dat men ook buiten Ierland klaar is voor de vier hongerige en energieke honden van The Riptide Movement.

20 mei 2015
Gregor Dijkman