The Mountain Goats - 'All Hail West Texas'

Achtergrond

In de zomer van 1999 zat John Darnielle alleen thuis in Ames, Iowa. Zelf zat hij in een periode tussen twee jobs en zijn vrouw Lalitree was op hockeykamp. Bij het raam stond een oude Panasonic RX-FT500. Naast de zetel stond zijn gitaar en overal in het huis slingerden oude notities rond. Het resultaat werd deze plaat.

The Mountain Goats - 'All Hail West Texas'



‘All Hail West Texas’ kwam oorspronkelijk uit in 2002; dit is dus een heruitgave, maar door de manier waarop het album werd opgenomen, heeft het een soort van tijdloosheid over zich. De songs zijn zo simpel en puur dat ze even goed ergens in 1967 of 2013 zouden gespeeld kunnen zijn.

Aan de andere kant zou je tegenwoordig heel wat kunstgrepen moeten uithalen om dezelfde klank te bekomen. De radiocassetterecorder die Darnielle gebruikte, had immers de eigenaardigheid dat, wanneer je iets opnam met behulp van de ingebouwde microfoon, je de mechaniek van het ding ook op tape hoorde wanneer je de opname afspeelde.

De platen van The Mountain Goats hebben allemaal een lo-fi geluid, zeker die van voor ‘Tallahassee’ (eveneens uit 2002) maar deze is de enige die op het schap “man-alleen-met-gitaar-in-zijn-huis-opnames” thuishoort.

Darnielle speelde drie tapes vol, maar bewaarde er uiteindelijk maar twee. Ze werden een paar maanden na het inspelen op spoelen overgezet en ze zouden ook voor deze heruitgave gebruikt worden, maar de tijd had zijn werk gedaan en heel wat van de hoge tonen waren verdwenen. Gelukkig waren de bandopnames er nog.

Bovenop de veertien songs die het origineel telde, krijg je er deze keer zeven bonustracks bij. In het boekwerkje zit er een heleboel achtergrondinformatie bij de songs. En die is vaak hilarisch, net als de teksten van de songs zelf.

Darnielle slaagt er in om miniaturen te schetsen van de mensen om hem heen en beschrijft de situaties waarin zij zich bevinden met een pen, even scherp als zijn songsmidschap. De ondertitel van de plaat zegt het nog altijd het best: "Fourteen songs about seven people, two houses, a motorcycle, an a locked treatment facility for adolescent boys".

Pitchfork labelde deze plaat als “Best Re-Issue” deze zomer. Voor ons blijft dat vooralsnog ‘Another Self Portrait’ van Dylan (hoewel dat strikt genomen niet echt een heruitgave is), maar een mooier eerbetoon aan de vijftigjarige audiocassette is er niet.

The Mountain Goats staan op 12 oktober in de Handelsbeurs.

9 oktober 2013
Marc Alenus