The Mothers Of Invention - 'Weasels Ripped My Flesh' (1970)

Hoesbui

Het is het eerste dat je ziet, als je een plaat koopt: de hoes. Of – in het Engels klinkt het altijd iets gewichtiger – 'the artwork'. Te vaak gaan we voorbij aan de aantrekkingskracht die een album- of singlehoes kan hebben. Vraag maar aan New Order die in Peter Saville een geknipt kunstenaar vonden en daarmee op zich al deden uitkijken naar de volgende release van de band.

Niet alleen in zijn muziek was Frank Zappa controversieel. Ook de albumhoezen die hij bij zijn muziek wilde, waren niet echt doordeweeks. Voor het zevende album van The Mothers Of Invention (het tiende album dat Frank Zappa maakte) wilde hij iets heel specifieks.

Op de frontpagina van een editie van Man's Life, een “mannenmagazine” – lees: porno – dat de dames vaak bewaarde voor de binnenkant, had hij een verhaal gezien waarbij een afbeelding stond van een man in het water, omringd door wezels, die hem overal beten. Zappa belde naar Martin Muller, die op dat ogenblik onder de naam Neon Park werkte voor een posterbedrijf. De muzikant had namelijk diens tekeningen gezien voor een plaat van een band die Dancing Food heette. Hij toonde hem de hoger vermelde afbeelding met de vraag: “What can you do that's worse than this?", waarna Muller op de proppen kwam met de gekende afbeelding.

Neon Park kreeg tweehonderdvijftig dollar uitbetaald voor de afbeelding, die bijna niet eens de hoes van de plaat zou halen, gezien Warner Bros het er niet echt op begrepen had. Zoals Muller het zelf uitlegde: "Evidently, there was quite a confrontation that occurred over this cover. It wasn't up to their standards." En toen het label dan uiteindelijk toch toegaf, deed de drukker weer moeilijk. Zijn assistent wou het schilderij niet eens aanraken.

Maar uiteindelijk kwam de plaat er toch, met het artwork. "It was an infamous cover." zei Neon Park er nog over. "Although by today's standards, it's pretty tame. It's not like eating liver in Milwaukee".

In Duitsland verscheen de plaat met een alternatieve cover van een baby in een muizenval, maar die werd niet door Zappa goedgekeurd. Een reissue van de plaat samen met 'Burnt Weeny Sandwich' kreeg later ook nog een alternatieve hoes.

Opmerkelijk is ook dat de plaat verscheen nadat Frank Zappa de band al zou wandelen gestuurd hebben, hoewel hij dat nooit echt bevestigd heeft.

Martin Muller overleed, net als Zappa, in 1993 aan de gevolgen van ALS. Naast hoger vermeld album, verzorgde hij ook nog het artwork voor de meeste platen van Little Feat (frontman Lowell George zou Neon Park op basis van 'Weasels' hebben gekozen), David Bowie, Dr. John en The Beach Boys. Je kan heel wat van zijn werk hier terugvinden.

Idee: Erik Merlevede (Rock FM Online).

28 april 2019
Patrick Van Gestel