The Monotrol Kid - Hold On

Inlandse Maatjes

The Monotrol Kid - Hold On

Tien jaar geleden verscheen de eerste ep van The Monotrol Kid. Wat volgde was telkens een stapje verder, een beetje mooier en dat is met de nieuwe single niet anders.

Singer-songwriter The Monotrol Kid (alias voor Erik Van Den Broeck) debuteerde in 2009 op een Kevin Coyne-tributetour met ondermeer Wreckless Eric en Brendan Croker. Datzelfde jaar verscheen zijn ep ‘Today Was A Good Day’. Van bij het begin stond de song - “het lied” - centraal. En dat is nog altijd zo. Geïnspireerd door Dylan, The Jayhawks en Wilco doet hij al jaren zijn ding ergens tussen indiefolk en twang. Zijn laatste plaat ‘Rain In The Face’ was het voorlopige hoogtepunt in zijn carrière en ook de eerste plaat waarop The Monotrol Kid echt een band werd. Het typische stemgeluid van Van Den Broeck bleef zorgen voor herkenbaarheid, maar de omkleding evolueerde van goed naar uitstekend.

De nieuwe single Holding On gaat verder waar die plaat ophield, al ligt de nadruk terug op "the kid" zelf. Met dezelfde muzikanten en een grote inbreng van gitarist Dries Vanhove levert The Monotrol Kid de (voorlopig) beste song uit zijn carrière af. Vanaf de strakke intro over een heerlijke Chris Isaak-achtige gitaarsolo in de brug, tot het uitfaden van het mantra “Please hold on”, blijft de song getuigen van vakmanschap. Blijven luisteren ("Holding on") is hoegenaamd geen opgave!

En dan is er de clip waarin we samen met de band New York doorkruisen van het Moma doorheen Harlem en tot Coney Island. De clip is eenvoudig, maar zeer efficiënt in het oproepen van een zekere melancholie. Alsof je terugkijkt naar beelden van een voorbije vakantie. Bekijk hem hieronder in première.

Hold On kondigt de nieuwe langspeler ‘Exhale’ aan die verschijnt in oktober 2019 in een productie van Luc Weytjens. 

foto: Brontë Van den Broeck

20 mei 2019
Marc Alenus