The Limiñanas - 'Electrified (Best Of 2009-2022)'

The Limiñanas - 'Electrified (Best Of 2009-2022)'

Er zal forse concurrentie moeten opduiken wil men de titel van beste compilatie van het jaar afnemen van The Limiñanas want de dubbelaar 'Electrified' (Best of 2009-2022)'  is een regelrechte voltreffer. 

The Limiñanas is bovendien één van de best verborgen parels aan het hedendaagse rockfirmament. Want ondanks een carrière van dertien jaar, opereren ze nog steeds in de marge van de rockindustrie. Ze verdienen het zonder meer om bakken meer aandacht te krijgen, want hun psychedelische mix van rock, chanson en Gainsbourg- en Velvet Underground-memorabilia is ronduit onweerstaanbaar. 

The Limiñanas zijn eigenlijk een duo. Meer nog: een echtpaar. Lionel en Marie Limiñana vonden elkaar in het lyceum van Cabestany in de Franse Pyreneën. Na vijftien jaren van intens muzikaal activisme (lid van verschillende groepen, platenwinkels in Perpignan en de organisatie van concerten) richten ze in 2009 het eigen vehikel The Limiñanas op. Via een MySpace-omweg worden ze getekend door onafhankelijk platenlabel Trouble in Mind in Chicago, waardoor ze een grotere fanbasis hebben in de Verenigde Staten dan in thuisland Frankrijk.

In 2015 dringt het wonderlijke genie van dit duo dan toch door en wordt hun werk alsnog integraal uitgegeven in Europa door Because Music uit Parijs. Anno 2022 is er ‘Electrified' (Best Of 2009-2022)' een soortement best of, die een mooie bloemlezing is voor alle niet-ingewijden.  Uiteraard met de obligate bonustracks bovenop de drieëntwintig minor classics en met gastrollen voor Peter Hook (Joy Division, New Order), Laurent Garnier en Etienne Daho en liner notes van niemand minder dan Iggy Pop (die hen geregeld opvoert in zijn grandioze BBC-radioshow op Radio 6 ‘Iggy Confidential’), opnieuw Peter Hook en Peter Zaremba van The Fleshtones. 

Eén enkele plaat volstond niet, waardoor voor de vinylisten alles over twee platen uitgesmeerd diende te worden. Favoriete nummers opsommen zou ons te ver leiden, maar als u ons de arm op de rug draait, gaan we voor Shadow People en Cold Was The Ground, maar laat u vooral stimuleren om andere favs op te snorren. De concurrentie is immers moordend.

Wie dus niet vies is van het woord "eclectisch" en openstaat voor een opwindende mix van garagerock, yéyépop, psychedelica, soundtrack, shoegaze en wat dies meer zij, mag zich dit blindelings aanschaffen. We werden in 2018 al eens een eerste  keer prettig wakker geschud door 'Shadow People', maar wisten eerlijk gezegd niet dat er nog veel meer lekkers te vinden was. 'Electrified' (Best Of 2009-2022)' lost dat eenvoudig op.  De fijnproevers twijfelen best niet te lang. Opwinding verzekerd!

3 oktober 2022
Laurens Leurs