The Light Brigade

Achtergrond

Eind oktober 2015 verscheen 'Celebrate Confusion', het derde album van The Light Brigade. Het enkele jaren eerder verschenen mini-album kondigde al een muzikale koerswijziging aan, met nummers die nog altijd even toegankelijk zijn, maar gestoken in een wat gruiziger, meer garagerock-achtig jasje dan het materiaal op de eerste twee albums. Die lijn wordt met hoorbaar enthousiasme doorgezet op dit tien tracks tellende 'Celebrate Confusion', dat op cd en vinyl wordt uitgebracht via het illustere Black Death records.

Drijvende kracht achter deze pop-punk-rock band is zanger-gitarist-songsmid Gerton Govers, die na het splitten van de West-Brabantse indierockband Mitch (1998 – 2001) een veelbelovende doorstart maakte onder de naam The Light Brigade. Op het debuut 'The Light Album' (2004) hoorden we een powertrio aan het werk dat nauwelijks pogingen doet de liefde voor klassieke jarenzestigpop te verhullen. Het resultaat is een fris klinkende, optimistische popplaat met een hoofdrol voor de hypermelodieuze, compacte liedjes van Gerton Govers.

Het duurt tot 2008 voordat het tweede album 'Loosen The Knot' verschijnt. In de tussenliggende periode passeerden verschillende bezettingen de revue en The Light Brigade presenteert zich dan steeds meer als eenmansformatie. Het is dan ook geen verrassing dat 'Loosen The Knot' een ingetogen, akoestische en spaarzaam gearrangeerde plaat is geworden. Door het weglaten van alle franjes komt er nog meer nadruk te liggen op het songmateriaal, dat ditmaal somberder van toon is. De recensies zijn er niet minder om. Integendeel. Oor spreekt van “tien compleet tijdloze liedjes” en “sobere pracht”, 3voor12 heeft het over “nummers die onder je huid kruipen” en “hitpotentie”.

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en zo'n zes jaar geleden besluit Govers toch weer met een vaste band aan de slag te gaan. In Drummer Antal Derene, Bassist Ruut van Andel en gitarist-zanger Stefan 't Hooft heeft Gerton de geschikte kompanen gevonden om zijn songs een steviger en feller jasje te geven, duidelijk te horen op het eerste wapenfeit, de ep 'History Of Light'.

En nu is er dan 'Celebrate Confusion', een (h)eerlijk punkpoprock album dat de sfeer oproept van de hoogdagen van pakweg Replacements, Hüsker Dü, Big Star en Posies. Wie deze namen op zijn lijstje heeft staan voor de eindejaarspakjes kan dan ook blindelings dit album aanschaffen. Aan veel PR doet de band niet, maar de muziek spreekt voor zich. We leerden de band kennen na een akoestische sessie op het Incubate festival in Tilburg en toen viel ons het vakmanschap van deze band al op. Dus laat ons hopen dat we ze spoedig ook in België ergens aan het werk kunnen zien.

23 december 2015
Bert Gysemans