The Guru Guru

Achtergrond

Met een beetje geluk en een paar oren, die zich te luisteren willen leggen, wordt 2016 in België het jaar van de underground noiserock. Op 15 maart treden It It Anita, The Guru Guru en Hypochristmutreefuzz (bekt lekker, nietwaar) aan in de AB in het kader van de Coca-Cola Sessions. Wij willen het vandaag even over de middelste hebben.

Wie noiserock maakt wordt al snel vergeleken met Sonic Youth en een iets meer recente referentie als METZ, die dan op hun beurt vergeleken worden met Nirvana en Shellac. Op zijn best wordt er gewoon bewezen dat er geen referenties nodig zijn. En dat doet The Guru Guru.

Twee vinyls hebben deze jonge honden al uit ondertussen en die bewijzen hun kunnen, hun baldadigheid en hun dadendrang. Hole In The Ground is grillig en energiek, wordt voortgedreven door een aanstekelijke baslijn, maar blinkt vooral uit wanneer de georkestreerde chaos wordt bovengehaald.

Nog knapper is het rustig startende Backdoor waarin een klant zich beklaagt over zijn hotelkamer. Daarbij is het ongeduldig wachten op de uitbarsting waarvan je weet dat die ooit komen zal, je hoort de ingehouden woede in de strofes. Dat de uitbarsting na het lange wachten uiteindelijk toch helemaal bevredigt, is een grote verdienste.

Een tweede ep is een split met BRUTUS. De twee groepen coveren een nummer van elkaar en verenigen de krachten in een gewaagde cover: Troy van Sinead O’Connor, tegenwoordig een Tijdloos nummer, in 1987 het nummer dat O’Connor op de kaart zette en dat iedere puber meekrijste als het weer eens in De Afrekening opdook. De cover van The Guru Guru en Brutus heeft een hoger headbanggehalte (of wat had u gedacht), maar moet niet inboeten aan originaliteit ten opzichte van het origineel. En dat zegt veel.

In het kort: wij kijken uit naar meer van The Guru Guru en wie van mening is dat er niet meer gerockt wordt dezer dagen, moet hun vinyls stande pede in huis halen. De live data kan je hier vinden, voor tickets voor de sessie in de AB moet je hier wezen.

5 januari 2016
Geert Verheyen