The Golden Glows - The Butcher's Boy

Inlandse Maatjes

The Golden Glows - The Butcher's Boy

The Golden Glows brengen de bijbel van de Amerikaanse folk naar de eenentwintigste eeuw.

The Golden Glows is een akoestisch trio dat met warme driestemmigheid nieuw leven blaast in lang vervlogen melodieën. Met één gitaar en drie stemmen creëert de groep al meer dan een decennium verrassende popavonturen. Hun nieuwste exploot is een mooie eigentijdse versie van The Butcher’s Boy.

The Butcher’s Boy is een Amerikaanse folksong die werd samengesteld uit verschillende Britse ballades die in de zestiende eeuw naar de VS werden geïmporteerd door Europese immigranten. De song werd een paar keer succesvol uitgebracht in de geschiedenis van de popmuziek. Zo heb je Buell Kazees opname uit de jaren twintig, die een hoogtepunt vormt in Harry Smith’s ‘Anthology of American Folk Music’, de versie van Joan Baez in de folk revival van de jaren zestig én de bewerking van Sinéad O’Connor, die het nummer als soundtrack van de gelijknamige film uitbracht. Nu is er dus de bewerking van The Golden Glows.

Een donkere mannestem en twee honingkleurige damesstemmen brengen, gesteund door warme toetsen en een klaterende akoestische gitaar de donkere folksong over dood en verlies.  Het contrast tussen lieflijkheid en donkerte en hoopvol en melancholisch, typeert heel ‘The Songbook of Harry Smith’, het nieuwe album van The Golden Glows. Dat komt uit op 2 oktober.

Een pak optredens staat al in hun boekje. Je vindt ze allemaal hier.

21 september 2019
Marc Alenus