The Freddie Mercury Tribute Concert

Achtergrond

In 1985 vond in Wembley het eerste grote benefietconcert van zijn soort plaats: Live Aid. Tijdens dit concert maakte vooral Queen een geweldige indruk. Hun optreden werd toen zelfs uitgeroepen tot het beste aller tijden. Wat dat met deze box te maken heeft? Leest u vooral verder.

The Freddie Mercury Tribute Concert



Een jaar later liet Freddie Mercury zijn bloed testen op hiv. En ook al ontkende de frontman van Queen dat hij ziek zou zijn, zijn toenmalige partner Jim Hutton verklaarde dat hij besmet werd in 1987, kort na Pasen. 

Op 24 november 1991 overleed Mercury aan een longontsteking die hij opgelopen had omdat zijn afweersysteem te fel verzwakt was door aids.

De drie overgebleven leden van Queen - Roger Taylor, Brian May en John Deacon - verwerkten hun verdriet op geheel eigen wijze. Nog geen half jaar later, op Paasmaandag 1992, vond het Freddie Mercury Tribute Concert plaats, in de arena waar de band in 1985 zo schitterde: het Wembley Stadium. Dat zo'n event op zo’n korte tijd georganiseerd kon worden, blijft een wonder.

Het geheel werd gefilmd en kwam uit op video. Tien jaar geleden kwam het ook al op dvd en blu-ray uit. Hiermee werd de uitspraak van Brian May tijdens een van de interviews op de bonus-dvd die nu bij de geremasterde versie zit, slechts ten dele waargemaakt. Hij beloofde immers om tien jaar na het eerste concert een nieuwe editie te organiseren.

Nu, nog eens tien jaar later, brengt de Mercury Phoenix Trust het legendarische concert uit op maar liefst drie dvd’s. Maar waarom zouden we deze versie nog moeten aanschaffen?

De tijd van grote benefietconcerten is natuurlijk al lang voorbij, maar toch blijven registraties als deze de moeite waard al was het maar als tijdsdocument. Wij herinnerden ons het concert vooral door de videoclip bij Paradise City van Guns ’n Roses, maar nu we het opnieuw bekijken zijn we echt onder de indruk. 140.000 handen die meeklappen en de mensen onder die handen die werkelijk elke woord meezingen ... Wie daar bij was, zal het vast nooit vergeten.

Ook al is het de derde versie, ook deze is niet volledig. De eerste schijf bevat de openingsacts met indrukwekkende namen als Metallica (die drie eigen nummers brengen), Bob Geldof, Guns N' Roses, Def Leppard en Extreme die een medley aan Queennummers bracht. Daaruit werden wel het Queennummer Love Of My Life en hun eigen nummer More Than Words geknipt. Ook Animal en Let’s Get Rocked door Def Leppard, Spinal Tap en de sattelietoptredens van Mango Groove en U2 haalden de dvd niet. Voor wie het niet meer zou weten: U2 was er niet bij in Wembley, maar was te zien op de grote schermen. Zij stonden toen in Sacramento op een podium. Mango Groove speelde op een aidsbenefietconcert in Johannesburg.

De tweede schijf bevat de eigenlijke show en die is werkelijk overrompelend. Anders dan bij Live Aid - waar alle artiesten even hun eigen ding kwamen doen en dan weer verdwenen - bleven de drie overgebleven leden van Queen twee uur lang spelen en werden zij versterkt door een keur aan artiesten die elk op hun manier ode brachten aan Mercury.

Samen zorgden zij voor het meeste haar ooit op een podium want heel wat langharige rockers passeerden de revue: Joe Elliot van Def Leppard, Slash en Axl Rose van Guns n’ Roses, Roger Daltrey van The Who, Tony Iommi van Black Sabbath, Gary Cherone van Extreme, James Hetfield van Metallica, Ian Hunter en Mick Ronson - die meespeelden met David Bowie.

Toch zijn het vooral Annie Lennox, Bowie en George Michael die indruk maakten. Lennox en Bowie met een bloedstollende versie van Under Pressure en George Michael bewees de sterkste zanger te zijn. Hij was de enige die in de buurt kwam van het bereik en de kracht van Mercury. De passage van Lisa Stansfield is meldenswaardig. Welke artiest zou nu nog bereid zijn om met ouderwetse krulspelden het podium te betreden voor een benefiet?

Ook de tweede schijf is onvolledig. Net als bij de vorige release ontbreekt Innuendo door Robert Plant. Dit op vraag van Plant zelf die een deel van de tekst vergat en bijlange na niet alle noten haalde. Iets wat hij toegeeft in een interview op de derde dvd van de box. Dat het ontbreekt is dus helemaal niet erg.

Het derde schijfje bevat extra’s zoals een documentaire over de organisatie van het concert,  waarbij vooral de interviews echt extra’s blijken en beelden van de repetities.

Als dit nog geen redenen genoeg zijn om de box aan te schaffen, is er nog het humanitaire aspect. Aids en vooral hiv blijven wereldwijd een groot probleem en helaas moet er nog altijd voor gewaarschuwd worden. De opbrengst van de dvd gaat trouwens naar initiatieven die werken aan aidspreventie.

Al bij al was het concert in Wembley een geweldig rockfeest, eentje Freddie Mercury waardig, want die had alles graag zo groot mogelijk. Anderzijds blijft het een triest afsluiten van een geweldige periode: die van Queen als leidinggevende rockband. Maar ook het begin van een enorme bewustmakingscampagne. De spanning tussen de twee werd pijnlijk duidelijk tijdens de speech van Elizabeth Taylor.

6 november 2013
Marc Alenus