The Durango Riot

Achtergrond

Punkmonument Social Distortion is jarig, en dat vieren Mike Ness en co met hun 30th anniversary European tour. In een aantal steden speelt The Durango Riot in het voorprogramma: vier Zweedse herrieschoppers die ten onrechte totaal onbekend zijn in onze contreien. Tijd dus voor een kennismaking.

The Durango Riot



Op de website van record label Fuzzorama Records staat de volgende beschrijving te lezen: "This is the band that would emerge if you mixed all your favorite albums and gave Doctor Frankenstein free hands to make them alive again, the winter of 2007, in the form of 4 totally unafraid dudes with a bunch of really awesome songs". Uitgekiende marketingtaal natuurlijk, maar ook niet helemaal uit de lucht gegrepen.

Het debuut van The Durango Riot - tot nu toe ook hun enige album - werd uitgebracht in oktober 2007. De muziekpers labelde 'Telemission' als stonerrock of fuzzrock (de termen zijn inwisselbaar, al zou fuzzrock de wat hippere versie zijn). Niet geheel onlogisch, want dat The Durango Riot beïnvloed werd door de Queens of the Stone Age, is duidelijk te horen.

Een aanwijzing: de riff in (Rama Lama) Midnight Haze is een kopie van, of laten we zeggen een referentie naar, de riff in God Is in the Radio van QOTSA (die hem op hun beurt leenden uit Spirit in the Sky, maar dat terzijde). Josh Homme heeft een allergie voor de term 'stonerrock', en ook The Durango Riot beperkt zich niet tot de lome metal die ermee geassocieerd wordt.

The Durango Riot heeft vooral een garage- en punkvibe, die hun muziek in de eerste plaats erg aanstekelijk maakt. Hun songs zijn nooit zwaar op de hand, maar geven de ene energiestoot na de andere. Zoals het nummer Drivers, dat rustig sferisch begint met bluesy zang en een mondharmonica, waarna de drums invallen en het nummer in hogere versnelling gaat (mét saxofoonsolo) om ten slotte terug te vallen op het eerste tempo.

'Telemission' staat vol met dergelijke opzwepende nummers, waarin de afwisseling van stemmingen, tempo's en instrumenten vakkundig worden ingezet om een maximaal resultaat te bereiken. The Durango Riot krijgt hierdoor soms het verwijt formulerock te maken, maar dan toch van het soort dat een glimlach op je gezicht tovert en waarnaar je blijft luisteren.

Opeth, Peter Bjorn & John, The Knife/Fever Ray; het rijtje kwaliteit uit Zweden kan gerust aangevuld worden met een nieuwe naam. Hopelijk lukt het The Durango Riot om deze zomer door te breken in Europa. Duimen maar!

Op 6 juli speelt het gezelschap overigens als voorprogramma van Social Distortion in de Amsterdamse Melkweg.

15 juni 2009
Sancho Geentjens