The Czars - 'Best Of'

Achtergrond

Toen John Grant in 2010 debuteerde met ‘Queen Of Denmark’, had hij er al een hele carrière bij The Czars opzitten. Een carrière die na vijf platen (en een postume restjesplaat) nooit de weg had gevonden naar een (groot) publiek. En dus vond de platenmaatschappij het een goed idee om een Best Of van The Czars uit te brengen.

Ook voor ons is The Czars een ontdekking. Wie deze ‘Best Of’ – een selectie uit de laatste drie platen van The Czars, zijnde ‘Before…But Longer’ (2000), ‘The Ugly People Vs. The Beautiful People’ (2001) en ‘Goodbye’ (2004) - tot zich neemt, hoort het meest verwantschap met ‘Queen Of Denmark’, maar dan zonder de zwarte humor.

Toch was John Grant zelf niet helemaal te spreken over het oeuvre van The Czars. Het enige album waar hij, naar eigen zeggen, achter blijft staan, is ‘Goodbye’. “Het is de enige plaat die dichtbij kwam waar ik op gehoopt had”, zei hij hierover. En ook: “Uit de vijf platen, die ik gemaakt heb, zou je één goede kunnen samenstellen.”

Over die stelling valt te discussiëren. Net als over de hier gemaakte selectie. Feit is dat de drie nummers die John Grant solo al van The Czars bracht ook op deze plaat staan. Het prachtige Drug bijvoorbeeld leunt het dichtst aan bij wat er op ‘Queen Of Danmark’ te vinden is. Getuige een zinnetje als: “This is not ecstasy / but it’s better than cocaine.”

Er zijn echo’s te vinden, referenties. Zo roept de prachtige opener Val herinneringen op aan Tindersticks. En het is niet de laatste keer dat die opduiken. Maar uiteindelijk is het toch de stem van Grant die The Czars eigenheid geeft, zijn de verstilde piano en de huilende gitaar de mooiste elementen in Roger’s Song, is My Love misschien wel het allermooiste nummer op deze verzamelaar en is de zeven minuten durende afsluiter Song To The Siren een waardige ode aan Tim Buckley.   

The Czars klinken nergens als iets dat we nog niet eerder gehoord hebben, maar de prachtige stem van John Grant in combinatie met de sterke arrangementen maken dat het jarenlange uitblijven van succes voor The Czars onrechtvaardig is. Deze verzamelaar is dan ook een kans om The Czars te (her)ontdekken.

11 januari 2015
Geert Verheyen