The Cavern

Achtergrond

Grote kans dat A. van den Born zich over een paar maanden even rot zal voelen als Pete Best destijds bij de Beatles. Hoewel, we kennen de reden niet van de drummerswissel bij The Cavern. Wat we wel vermoeden, is dat deze band aan de rand van de doorbraak staat.

The Cavern is een jonge band uit Nederland waarvan de zangeres nog (even) op het conservatorium zit. De vroegste sporen, die we terugvonden, dateren uit 2012. Na drie jaar zoeken en aftasten, leveren broer en zus Van der Kooij en (nieuwe) drummer Van Leeuwen nu een visitekaartje af: de ep ‘The Cavern’. Dat kaartje oogt verrassend professioneel en de songs klinken voldragen. Single en openingstrack Hey You grijpt meteen de aandacht met een slimme basriff, snijdend gitaarwerk en de heerlijke rockstem van zangeres Floortje van der Kooij. Meteen word je benieuwd naar meer. En dat is er ook.

The Lighthouse staat in een storm van gitaren en gutsende, verstorende elektronica waardoor ja pas de laatste twintig seconden veilig de haven in wordt geleid. Bij Let It Go, sluipt de blues binnen en mogen broer en zus elk op hun beurt lekker uithalen. Hij op zijn gitaar en zij vocaal. Stilaan worden de invloeden van bands als The Kills en Blood Red Shoes, maar ook van Queens of the Stone Age en Kyuss duidelijk. Dat er ook een lichtpeertje hangt in de donkere kelder (de band is trouwens vernoemd naar de legendarische club in Liverpool), blijkt uit afsluiter I Know, een korte, wat meer etherische song.

The Cavern lijkt ons een ideale band om voor oudgedienden als Drive By Wire op een affiche te plaatsen. Allebei zijn het prima “female fronted” rockbands, die vonken kunnen geven.

Check hier de ep van The Cavern.

13 juni 2015
Marc Alenus