The Antler King - Remix Patterns

Achtergrond

Op hun tweede album ‘Patterns’, dat alweer twee jaar geleden uitkwam, schoven Esther Lybeert en partner Maarten Flamand op richting psychedelica. Wat ze op de remixversie van die plaat uitspoken, had niemand zien aankomen.

Negen tracks kende ‘Patterns’ en daarvan worden er zes in een nieuw jasje gestoken. Wat zeggen we? Nieuw jasje? Dat nemen we terug. De songs werden uitgekleed, gevild zelfs en daarna terug in elkaar geknutseld tot ze vaak bijna onherkenbaar opnieuw geboren werden.

Zeggen dat dokter Frankenstein er mee gerommeld heeft, is dan echter ook weer niet correct. De tracks op het remixalbum zijn geen mislukte monsters. Als dat het geval was geweest, hadden we er geen woorden aan vuil gemaakt. Nee, tot onze verbazing hebben die nieuwe monstertjes zeker bestaansrecht.

Neem nu 14:48, sleuteltrack op het oorspronkelijke ‘Patterns’ dat hier een Elefant-bewerking onderging door het gelijknamige Gentse collectief waarbij Flamand ook actief is. Oorspronkelijk was dat al een behoorlijk bezwerend en pulserend nummer, maar nu is het nog dansbaar ook. Wel opletten voor de gemene feedbacktoon na exact drie minuten! Hetzelfde collectief tovert ook Moonbeams om tot een spookhuistrack. Dat zat er al een beetje in, maar pas nu lopen de rillingen je echt over de rug.

Samen met Eva Schampaert (Gabriël Rios/ Lala Lover) zat het duo ook in Mrs Hyde (hun song Alone zat in een reclame voor Ferero Rocher). Samen met de Gentse producer Jan Chantrain remixten Esther en Jan het oorspronkelijke, lichtvoetige, van een Spaanse viool voorziene It Ain’t Mine tot een bijna industriële ebm-track.

De First lady van de Belgische drum’n’bass-scène, Lady Vortex, maakte van Gold Red Circles en Heroes echte danstracks en Tom Wolf draaide Chain Of Memory Lane binnenstebuiten tot het klonk als een soundtrack bij een nachtmerrie.

Pepijn Caudron aka Kreng is de enige die vriendelijk bleef voor het origineel. Patterns is nog steeds goed herkenbaar al werden de drums in het eerste deel zo goed als weggemoffeld en vervangen door doodsklokken.

Zelf herwerkte The Antler King ook een nummer. Ook zij kozen voor Heroes, een song die niet op ‘Patterns’ stond, maar wel op de debuutplaat. Wat aanvankelijk een vrolijke meeklapper was, is nu getransformeerd tot een intieme elegie die niet zou misstaan hebben op de originele versie van ‘Patterns’.

‘Remix Patterns’ is enkel digitaal verkrijgbaar en in gelimiteerde versie op vinyl.

28 oktober 2015
Marc Alenus