The Answer - Rise

Achtergrond

Bij bands die gaandeweg van stijl zijn veranderd kan het, zeker voor fans die later zijn aangehaakt, interessant zijn eens naar oud werk te luisteren. We hadden al eens vastgesteld dat The Answer de laatste jaren veel minder blues en southern rock door de hardrock mengde. Maar de heruitgave van debuutalbum 'Rise' maakt weer duidelijk hoe die verhoudingen oorspronkelijk lagen.

Met 'Rise' stonden de Noord-Ieren al stevig op de kaart. Spoedig klonken de catchy nummers vol scherpe riffs in het voorprogramma van klassieke rockacts als Deep Purple en AC/DC. Door de '10th Anniversary Edition', een dubbel-CD, kunnen die tijden nu herleven.

Cd 1 bevat de nieuwe remasters van alle originele albumtracks. Het is een verzameling liedjes die aan kracht zeker niet hebben ingeboet. Slidegitaar, een zompig geluid en de rauwe stem van Cormac Neeson worden samengevlochten tot de ideale soundtrack voor zowel clubzaal als autosnelweg.

Dat laatste heeft alles te maken met het ongeforceerde, hoge tempo dat in bijna iedere song terugkomt, zelfs nog ergens in het slepende bluesstuk Memphis Water. Alles loopt op natuurlijke wijze in elkaar over wat sowieso een goede basis is voor een album.

We vermeldden de slidegitaar al even, maar die komt pas echt prominent aan bod in het voorlaatste nummer Preachin'. Wie hier niet zo dol op is, hoeft de rest van het album er echt niet om te laten.

Tot slot tonen Be What You Want en Always dat The Answer wel degelijk fatsoenlijke powerballads in huis hebben. Dat is nog eens wat anders dan de halve Bon Jovi-parodieën van het laatste album 'Raise A Little Hell'.

Op cd 2 staan demo's, alternatieve versies van bekende nummers en andere curiosa uit de periode 2004 – 2006. Let op: dit is niet hetzelfde bonusmateriaal dat in 2007 op de 'Special Edition' van 'Rise' terechtkwam; de band is voor de gelegenheid speciaal in de archieven gedoken en stuitte zelfs op liedjes die pas veel later op de wereld zijn losgelaten.

Maar ook de studio werd nog even aangedaan voor een nieuwe mix van Under The Sky. Deze klinkt iets ruwer, maar ook voller door de toevoeging van een tweede stem. Echt veel nieuws is er dus niet onder de zon. Dat geldt trouwens ook voor de originele demo's van nummers als Never Too Late en Preachin'. Deze opnamen laten mooi horen hoe The Answer al in een vroeg stadium songs behoorlijk op poten staan had. Er zijn genoeg gitaarbands waarvan de demo's niet om aan te horen zijn.

Deze reissue is er dus één zoals we er tegenwoordig wel meer zien. Het sterke punt zit hem meer in het feit dat de release op het juiste moment komt. The Answer wilde het oude geluid immers meer ruimte geven. Voor de ontdekkende fan is de heruitgave zelfs een must. Geen The Answer zonder 'Rise'.

14 juni 2016
Tino Fella