The Allegorist - 'TEKHENU Retold'

The Allegorist - 'TEKHENU Retold'

Even terugflitsen. De mysterieuze, enigmatische en visionaire Hongaarse artieste The Allegorist heeft een eigen planeet ontdekt. Een planeet waar ze met haar Viking Thunder schip naartoe reist en de omgeving aanvankelijk nogal vijandig reageert op haar aankomst. En die achtergrond zet ze al een plaat of vijf om in intrigerende klankexperimenten vol  bijzondere texturen, gesproken teksten of gesamplede tekstflarden in een eigen taaltje: het Mondoneoh,een geheel van open klanken. En in die emotioneel sterke, soms zelfs spirituele beleving sleept ze nu ook andere artiesten mee, die een eigen visie op de vijfde studioplaat ‘TEKHENU’ onthullen.

En dat zorgt voor weer een nieuw hoofdstuk in de zogenaamde Allegorist Chronicles. Een hoofdstuk waarin mysterieuze sfeerklanken, downtempo elektronica en ruimtelijke, filmische momenten naar de hand worden gezet van even breed denkende, onbekende creatieve genieën. Hoewel de naam Scanner in de laatste track allicht bij de liefhebber van experimentele elektronica wel een digitaal belletje kan doen rinkelen.

Als je een soort van “remake”-plaat wilt beluisteren, helpt het altijd om bij aanvang eens een oortje te leggen bij het origineel. Welnu, voor de erg bijzondere, etherische en zonder enige twijfel ietwat buitenaards klinkende sfeermuziek van de in Berlijn residerende producer hoeft dat in feite niet. Niet dat we je willen afraden om mee te zweven op de heilige, harmonieus gezongen en digitaal bewerkte ambientklanken van ‘TEKHENU’. Integendeel!

Maar deze ‘Retold’ vertelt toch wel een enigszins ander verhaal. Een verhaal dat breder gaat dan intergalactische zweverigheid, maar waar Die Wilde Jagd voor een soort van transcendentale gitaarriff-dubversie gaat van opener Whispers Of The Wind of waar Jacob Haage een hard mokerende, overstuurde downtempo versie van Born In The River presenteert. Kortom, waar de magie van The Allegorist uitbreiding kent tot een meer omvattend en bevattend geheel. De ene keer bijna dansend of extatisch, de andere keer kil en industrieel. Maar het “geheel” klopt wel in elk van de tien tracks op deze remixplaat.

Soms zorgt dat voor nieuwe tovenarij, zoals bij het melodieus pompend geheel van Drum & Lace, vol echo, glorie en met hoge synths aangewakkerde deephouse vibraties. Maar meestal vult een geheel van scapes en doezelklanken het mysterie van ‘TEKHENU’ aan en krijg je een overweldiging van… geluid over je heen. Een avontuur dat mooi eindigt in een slepend geheel van neerdrukkende, fatalistisch klinkende clickritmes uit de hand van meester-producer Scanner.

Dit is dus een overheerlijk plaatje vol lome deep dub- en downtracks. Herwerkingen die tegelijkertijd de grandeur en glorie hebben, die je bij een zonsopgang boven zee zou verwachten. Zonder ook maar een momentje pathetisch te worden dan.

24 oktober 2023
Johan Giglot