That's what friends are for

Wiki

That's what friends are for

Het is Internationale Dag van de Vriendschap vandaag, dus stelden wij met onze buddies van daMusic een lijstje samen met een paar opmerkelijke nummers over vriendschap. Aan jullie, lezers en vrienden: een dikke merci om ons te volgen!

Foto: Kmeron voor daMusic

Eels - My Friend

Toen Mark “E” Everett ‘Wonderful Glorious’ opnam, gaf hij voor het eerst een beetje controle uit handen. De leden van zijn band mochten ook ideeën aanbrengen. Zo stelde drummer Derek Brown “Knuckles” voor om een trapladdertje te gebruiken als percussie-instrument. Daarover zei Everett in een interview met The Line Of Best Fit:  "There's a song called You're My Friend with this clicking thing that comes in - that was Knuckles' idea, the drummer. He wanted to try hitting his drumsticks on a stepladder. I said, 'that sounds awful, but ok...' Of course, it's one of my favourite things about the song."

Queen - You're My Best Friend

Er is voor alles een eerste keer. Zo is You're My Best Friend het eerste nummer van Queen dat als single werd uitgebracht en geschreven werd door bassist John Deacon. Deacon speelt op dit nummer trouwens Wurlitzer, een instrument waaraan zijn vriend Freddie Mercury een hekel had.

Justice and Simian - We Are Your Friends

We Are Your Friends van Justice is eigenlijk een remix van Never Be Alone van Simian en dus delen ze als goede vrienden de credits. De remix werd door Gaspard "Microloisir" Augé en Xavier de Rosnay ingediend op een wedstrijd van een collegeradio en groeide uit tot een clubbanger. De clip voor de song won in 2006 een MTV Award, maar de uitreiking ervan werd verstoord door Kanye West. Die vond dat hij zelf had moeten winnen met de clip voor Touch The Sky want: “Cost a million dollars, Pamela Anderson was in it. I was jumping across canyons.” Tja.

Kanye West - Real Friends

Het is tekenend dat diezelfde, egocentrische West toch vriendschap zocht. Uit zijn promosingle voor ‘The Life Of Pablo’ bleek echter dat hij zich daar veel vragen bij stelt. Waren zijn vrienden echt, of wilden ze enkel van hem profiteren? Zelf geeft hij er in ook toe een slechte vriend te zijn.

Marble Sounds - My Friend

Binnen al dit internationaal geweld is er uiteraard ook plaats voor een nummer van vrienden van eigen bodem. Op ‘Nice Is Good’ van Marble Sounds staat namelijk het fijne My Friend. In deze song zit dan weer een sample van hun vrienden van Guided By Voices (uit Sky High). Hoewel, diep ging die vriendschap met Robert Pollard niet. Die liet weten dat hij het een leuke song vond, meer niet.

Het Goede Doel - Vriendschap

Een iconisch nummer uit de jaren tachtig van bij onze Noorderburen met de bitttere zin: “een keer trek je de conclusie, vriendschap is een illusie.” In een interview uit 1998 legde zanger en auteur Westbroek uit dat Vriendschap was geïnspireerd door een verloren gegane vriendschap. "Mijn schoolmaatje met wie ik altijd samen was, verhuisde naar de andere kant van de stad. Op die leeftijd was dat heel ver weg. Het contact verwaterde en we zijn uit elkaar gegroeid. Eigenlijk gaat daar het liedje Vriendschap over.”

Cake - Friend Is A Four Letter Word

Nog bitterder klinkt deze song van Cake. John McCrea werd door een meisje in de “friendzone” gezet en dat deed duidelijk pijn. Luister maar eens naar de eerste zin van deze prachtsong.

Flip Kowlier -  Min Moaten

Terwijl vriendschap met vrouwen moeilijk ligt voor mannen, kunnen maten geweldig zijn. Dat bleek overduidelijk uit deze song van Flip Kowlier. De officiële clip op YouTube is om de een of andere reden in mono, dus kozen wij voor deze hartverwarmende live versie van op Music For Life 2015.

White Stripes - We Are Going To Be Friends

Dat vriendschap tussen jongens en meisjes wel mogelijk is, bleek uit dit subtiele nummer van White Stripes. De song gaat over een meisje en een jongen die vriendjes worden en allerlei dingen samen doen, binnen en buiten de school. White klonk nergens lieflijker en onschuldiger. Voor het eerst deed Suzy Lee haar intrede. Later zou die nog geregeld opduiken in het repertoire van White Stripes. De song zou uiteindelijk twee jaar geleden de basis vormen voor een kinderboek.

Dermot Kennedy - All My Friends

Ook Dermot Kennedy kijkt vertederd terug op zijn oude vrienden in deze song van op zijn debuut-ep. Hij weet dat liefde soms tussen vriendschappen komt, maar hij is kalm en zeker dat zijn oude vriendschappen zullen blijven overleven.

Randy Newman - You've Got A Friend In Me

Welke ouder zat er niet stiekem mee te snotteren met You’ve Got a Friend In Me van Randy Newman in de film Toy Story 2 wanneer Woody zich realiseert dat hij enkel een pop is? Randy Newman scoorde nog maar twee hits bij ons (Short People en The Blues) en hoewel deze song genomineerd was voor een Oscar en een Golden Globe, verloor hij twee keer van Colors Of The Wind  uit Pocahontas. Begrijpen wie kan. Wij staan achter Newman, al was het maar omdat Arno de Nederlandstalige versie zong.

Rolling Stones - Waiting On A Friend

Oorspronkelijk heette dit nummer Waiting for a Friend . Het werd opgenomen tussen eind 1972 en begin 1973 tijdens de sessies waar uiteindelijk het album ‘Goats Head Soup’ uit voort zou komen. Mick Taylor, die in 1974 de band verliet, was destijds nog lid en is zodoende ook te horen op de opname. Hij werd hiervoor echter niet genoemd op het album en hij eiste dat hij een deel van de royalty's van Tattoo You zou ontvangen. Zo herken je een goede vriend…

Met bijdragen van Quentin Soenens, Lobke Van Gestel, Patrick Blomme, Jan Vael, Christophe Demunter, Stefaan Van Slycken, Jeroen Poelmans, Max Majorana, Joris Roobroeck, Patrick Van Gestel, Marjolein De Smet en Trickie Troostie.

30 juli 2019
Marc Alenus