Ten Miles, tien songs

Wiki

Vandaag gaan er zo’n veertigduizend lopers van start in de Antwerp Ten Miles. Omdat wij nog niet van de slechtste zijn, willen wij hen graag een hart onder de riem steken.

Pink Floyd – Run Like Hell

Roger Waters’ naargeestige terugblik op zijn leven in ‘The Wall’ bevatte ook deze schop onder de kont van Pink, het hoofdpersonage in het conceptalbum, dat Pink Floyd ook nog tot in de hitparade bracht. David Gilmours prachtige gitaarspel in combinatie met Waters’ nijdige zang zorgt gegarandeerd voor extra energie.

The Stills-Young Band – Long May You Run

Eigenlijk was dit nummer een eerbetoon aan de lijkwagen, die Neil Young gebruikte om van Toronto naar Los Angeles te rijden, waar hij onder meer kennis maakte met Stephen Stills en uiteindelijk Buffalo Springfield zou oprichten. Die lijkwagen had de bijnaam “Mortimer Hearseburg” gekregen en begaf het in juni 1965 tot grote spijt van zijn eigenaar. Hoe dan ook is het een prima nummer om in gedachten te houden als je op je loopschoenen over de Antwerpse Meir cruiset.

White Denim – I Start To Run

Als je nu nog moet beginnen met lopen, is het eigenlijk een beetje laat, maar desondanks verzorgt White Denim hiermee een nerveuze, gejaagde soundtrack bij je start-to-run. De bluesy, proggy song zorgt zo voor extra energie. Voor wie het interesseert, het nummer is afkomstig van het album ‘Fits’.

Cake – The Distance

Tien mijl, dat is 16.09344 kilometer. Gewoon maar dat u het weet. Dit nummer kan je op vele manieren interpreteren en past dus ook voor lopers, hoewel er hier en daar allusies worden gemaakt op motoren. Beschouw dat dan maar als je innerlijke motor en ga er ten volle voor.

Sheryl Crow – Run Baby Run

Afkomstig van Sheryl Crows debuut ‘Tuesday Night Music Club’, waarover al van bij de release de nodige controverse (Heeft ze die nummers nu zelf geschreven of niet?) ontstond. Hoe dan ook blijft het een prima plaat, waarop ook deze sleper. Zelf zag ze het eerder in het wielrennen, hoewel haar huwelijk met Lance Armstrong inmiddels reeds lang verleden tijd is.

Fugazi – Long Distance Runner

“The farther i go the less i know one foot goes in front of the other”. Er zullen er vast bij zijn, wiens spieren het volledig laten afweten. Op dat moment zijn het de hersenen en de wilskracht die het overnemen. Hoor je de spierkrampen in de gitaren terug? Voel je de pijn uitstralen doorheen je hele lijf? Dan vind je hierin vast troost.

Faces On TV – Run Against The Stream

Ook al klinkt de debuutsingle van Jasper Maekelbergs project heerlijk slepend. Toch zette de song alles in gang voor deze jonge klankentovenaar die vorig jaar zowat in zijn eentje verantwoordelijk was voor de sound van de betere Vlaamse pop. “ Vol gas met de handrem op”, zo verwoordde Humo het. Maar kies wel de juiste richting.

Rob Moir – Run For Your Life

Voormalig Dead Letter Dept.-frontman Rob Moir is altijd al een grapjas geweest. Voor deze clip liet hij zich op een fiets op rollen zetten. Er wordt hier dus niets gelopen en zelfs niet echt gefietst, maar het is wel een heerlijk zonnig nummertje, ondanks de titel. We worden dus twee keer op het verkeerde been gezet. Als dat maar goed afloopt.

A Flock Of Seagulls – I Ran (So Far Away)

In de jaren tachtig was de macht van MTV geweldig groot. Bands die ook oog hadden voor het visuele aspect, werden groot. Zo ook deze Britten, die met deze clip een hommeage brachten aan de cover van Brian Eno en Robert Fripps album ‘No Pussyfooting’. Ook de Ten Miles zijn niet voor pussy’s, maar het is wel lekker lopen op deze single uit 1982.

N.W.A. – 100 Miles And Runnin’

N.W.A. schreef vooral geschiedenis met ‘Straight Outta Compton’. Toen de volgende ep verscheen, was Ice Cube er al niet meer bij. Naar zijn vertrek wordt verwezen door Dr. Dre: "It started with five but yo one couldn't take it / So now there's four 'cause the fifth couldn't make it / The number's even /And now I'm leaving”. Toch was deze track de eerste waarmee de band op de radio en televisie mocht. De teksten waren vanaf nu minder politiek en handelden meer over seks en gangsters. N.W.A. kreeg trouwens een rechtszaak aan zijn broek wegens het ongeautoriseerd gebruik van een twee seconden durende  gitaarsample uit Get Off Your Ass And Jam van Funkadelic. Tja, valsspelen mag niet, ook niet in de Ten Miles.

23 april 2017
Marc Alenus