Teen Creeps - hevigste epidemie sinds kinderpokken

Achtergrond

Er broeit iets in Oost-Vlaanderen. En het neemt inmiddels dusdanige vormen aan dat het ons gepast leek u daar uit voorzorg alvast over in te lichten. Teen Creeps (naar No Age), een onvermurwbaar indierocktrio uit Gent, jaagt sinds het debuut eind 2013 meer dan alleen adolescenten de stuipen op het lijf. Nog verontrustender wellicht, is dat het drietal moeilijk in quarantaine blijkt te houden; het zette hier en daar al stappen buiten de stroppenstad. Zo werd Teen Creeps medio september zelfs honderd kilometer verderop gesignaleerd. Om precies te zijn: in Tilburg tijdens het Incubate Festival. Hoe moet dat aflopen? Valt deze epidemie nog een halt toe te roepen?

Teen Creeps - hevigste epidemie sinds kinderpokken



Het is niet te hopen, want iedereen heeft recht om met dit enerverende virus in aanraking te komen. Dat kan momenteel alleen nog door de digitale versie van de vijf nummers tellende ep te beluisteren; de honderd stuks zijn inmiddels uitverkocht. Er is nog een compilatiecassette in omloop, en begin volgend jaar verschijnt een split 7” met de garagepunks (en tevens stadgenoten) van Mind Rays. Het beste is echter om de groep, vooralsnog een zeer gulzige live-band, in een mottig zaaltje te zien knallen – je houdt er geheid een infectie aan over.

De drie vrienden zullen overigens de laatsten zijn om te beweren dat door hen het warm water opnieuw wordt uitgevonden.”'We zijn door van alles beïnvloed en komen, hoe je het ook wendt of keert, pas daarna”, legt gitarist Joram de Bock ons uit. Die persoonlijke kwalificatie als muzikale post-everything siert hen. Inderdaad horen we naast het bitterzoete van Dinosaur Jr. en het manische van Guided By Voices ook het meedogenloze van Sonic Youth of een meer recente groep als Cloud Nothings terug in hun songs. Wie dit jaar een besmettelijker ep gehoord heeft, mag zijn vinger opsteken. Teen Creeps zijn eerdaags te zien in Bocholt (8/11), Antwerpen (20/11), en Dendermonde (27/11).

Fotografie: Nurzada Sultanova

3 november 2014
Max Majorana