Te ontdekken op Dranouter

Achtergrond

Dranouter. Niet alleen verhuist het hele festivalterrein, het palmt dit jaar ook nog eens de kerk en de school in als nieuwe podia en pakt uit met een geweldige affiche met een paar gevestigde waarden zoals Calexico, The Waterboys, Flogging Molly, The Magic Numbers, Bart Peeters en Triggerfinger. Maar het festival maakt ook zijn ondertitel “Festival Of New Traditions” meer dan ooit waar. We tippen u enkele minder voor de hand liggende bands. Alle podia komen één keer aan bod, behalve de Mainstage natuurlijk.

De naam William Fitzsimmons zegt u misschien niets, maar de vrouwtjes zullen verrast opkijken bij het horen van dromerige, akoestische folksongs als Passion Play en Please Don’t Go en zich in de permanent krabben, zich afvragend waar ze die liedjes van kennen. We zullen ze krabwondjes besparen. Fitzsimmons' songs zijn regelmatig te horen in tv-series als Grey’s Anatomy (Ah… McDreamy!) , Private Practice, Army Wives en vele andere. De man is al tien jaar bezig, mixt folk met elektronica en zal vooral fans van Sufjan Stevens, Ellioth Smith en Iron & Wine aanspreken.

Afspraak aan de Clubstage op vrijdag 7 augustus om 20.30 uur.

Ook niet te missen in de Club: Roosbeef, Taxiwars, Kadril, I Will, I Swear en AmenRa.

Tegen dat het zondagavond is, hebt u wellicht de buik vol van de drukke, overvolle Mainstage en wilt u tot bezinning komen. De place to be is dan de Kerk waar de Deense Majke Voss Romme, aka Broken Twin u de tranen uit de ogen zal wringen met haar intimistische, melancholische songs vol hartenpijn. Broken Twin klinkt als Agnes Obel, maar dan echt ontroerend en ook fans van Feist zullen hier hun gading vinden. Het slechte nieuws is dat u Buurman en The Waterboys zal missen, maar het goede nieuws is dat u deze Deense bijna voor u alleen zal hebben (Wie leest er immers deze voorbeschouwing?).

Zondag 9 augustus om 20.30 uur in de kerk van Dranouter.

Andere leuke kerkgangers: Douglas Firs, Spinvis en Lula Pena

Op de Nekkastage kunt u weer de fine fleur van de Nederlandstalige muziek beleven en uit dat aanbod pikken we graag Jonas Winterland als tip. Net terug van een deugddoende vakantie en bruisend van hernieuwde energie zal hij je ongetwijfeld charmeren met zijn poëtische en tegelijk persoonlijke teksten, met ongelooflijk veel vakmanschap op muziek gezet. Winterland is een laatbloeier, maar met ‘Mensen Zijn Gemaakt Van Dun Papier’ en ‘Zwaartekracht en Andere Verzinsels’ leverde hij al twee geweldige albums af. We vergeleken hem eerder met Eels en Beck, maar dan in het Nederlands. Dat zou genoeg moeten zeggen.

Zaterdag 8 augustus, 17.30 uur in de Nekkatent.

Ook te beleven in de Nekkatent: Strand en Buurman.

We bekennen: we slaan al eens graag de beentjes uit voor een mazurka, een scottisch of een walsje in drie, vier, vijf of meer tijden en ook dat kan hopelijk (opnieuw) op Dranouter. Voor het echte folkbalfestival, het Boombalfestival is het nog een paar weken wachten, maar misschien dat de sympathieke jongens en meisjes van Surpluz ons wel aan het dansen krijgen. De Waaslanders boksten de voorbije weken een nieuw programma in elkaar waarbij ze diep groeven in het traditionele materiaal om dat nieuw leven in te blazen. We zijn benieuwd!

Zondag 9 augustus; 18.00 uur, Klakeye/ FolkOFF (de oude jongensschool).

Andere namen waarvoor we graag terug naar school gaan: Bogus, Greg Russel & Ciaran Algar en Follia!

Festival Dranouter vindt plaats van 7 tot 9 augustus op het nieuwe terrein nabij het centrum van het dorp. Voor het volledige programma, klik hier.

4 augustus 2015
Marc Alenus