Taz Von Stone - All Hail The Flag

Taz Von Stone - All Hail The Flag

Vier jaar geleden riepen we Lighthousing uit tot vi.be van de maand. Hetzelfde zouden we zomaar kunnen doen met Taz Von Stone.

“En wat heeft Taz Von Stone te maken met Lighthousing (nu Moonbeast)?” vraagt u? Wel, de man achter de microfoon is dezelfde: Matthijs Vanstaen. De stem is onmiskenbaar herkenbaar, maar de sfeer is zo mogelijk nog een tikkeltje donkerder, zo blijkt toch uit de eerste single All Hail The Flag.

Die track, waarop Vanstaen nie talleen zingt, maar ook alle instrumenten bespeelt, start heel etherisch met een heel nabij klinkende, maar zacht betokkelde gitaar. Vanstaen zingt heel voorzichtig, met langgerekte eindlettergrepen en reikend naar de hoogste noten, maar dan borrelen vanuit zijn elektrische bron kille drumbeats op en over elkaar glijdende synthklanken die als een gletsjer uiteen breken tot een morene.

Het nummer is een aanklacht op de moderne maatschappij die geheel is gebouwd op, door de mens zelf bedachte en uitgevonden structuren en regels, maar waarvan toch iedereen ervan overtuigd is dat er niet van af te wijken valt.

“Die structuren zijn een voedingsbodem voor het marginaliseren en uitbuiten van groepen en voor het verlies van een degelijke kijk op juiste normen en waarden, met consumptie als hoogste goed,” aldus Vanstaen.

Op zijn vi.be-pagina zijn nog meer demo’s te horen, maar dat dit nummer het tot eerste single schopte, is geen toeval. Vanstaen noemt het “het nummer dat het meest vertelt hoe de plaat zal klinken, het is de volledige afwisseling tussen singer-songwriter partijen die vooral op gitaar en zang dobberen en de eclectische combinatie met donkere synths en glitchy beats.

Niet elk nummer zal een perfecte combo zijn van die twee het ene nummer al wat meer dan het andere), maar de plaat in zijn geheel wel.”

Wij zijn alvast erg benieuwd naar de plaat die ‘Solitude Never Comes Alone’ zal heten en uitkomt dit najaar. “Ten vroegste september, ten laatste november,” belooft Vanstaen. De soundtrack van de komende winter is dus al geschreven en op komst.

9 juni 2020
Marc Alenus