#TanyaDonnellyRules - This Mortal Coil - You And Your Sister (1991)

#TanyaDonnellyRules - This Mortal Coil - You And Your Sister (1991)

Deze indie-dame heeft niet het hoogste profiel en is lichtelijk op de achtergrond geraakt, maar ze maakte wel een bijzonder traject door. Van Throwing Muses naar Belly naar solo met nog wat dingen tussendoor.

Een hoogst wonderlijke collaboratie op een eeuwige klassieker van Chris Bell (Big Star), waarbij Tanya Donelly in duet met Kim Deal van the Pixies werd samengebracht in het machtige This Mortal Coil-project van Ivo Watts-Russell van 4AD.

Tanya Donelly leefde en werkte in 1990 in Londen en Kim Deal vloog over om bij Watts-Russell thuis te repeteren, enkel op gitaar, met een focus op de harmonie om even later op drie dagen tijd een klassieker in te blikken. Donelly: “I don’t know who made the decision to choose that song but it’s one both Kim and I love, Big Star was massive to us. I think we sing well together but her voice on that, it’s almost like you can hear her voice in your ear.”

De visie van Watts-Russell was om samen in één micro te zingen, maar ze bleven in een lachkramp belanden en werden gescheiden en in ver afgelegen hoeken van de kamer geplaatst. Watts-Russell is strikt genomen geen muzikant, maar een treffelijk dirigent die verschillende Mortal Coil-elementen tot een prachtig geheel boetseerde. Donelly: “He knows what he likes, he’s a gentleman and a gentle man with soft guidance but absolutely clear guidance wich is much a part of the relationship with bands on his label.” 

21 juni 2023
Laurens Leurs