#TanyaDonnellyRules - Belly - Feed The Tree (1993)

#TanyaDonnellyRules - Belly - Feed The Tree (1993)

Deze indie-dame heeft niet het hoogste profiel en is lichtelijk op de achtergrond geraakt, maar ze maakte wel een bijzonder traject door. Van Throwing Muses naar Belly naar solo met nog wat dingen tussendoor.

Terwijl ze bij Throwing Muses ongeveer twee nummers van eigen hand per plaat afleverde, was het bij Belly enigszins anders en leverde ze een eigen set met eigengepende songs. En al zeker op klassieker 'Star' uit 1993, die tevens zowat de grootste alternative hit en bekendste nummer opleverde met Feed The Tree. Het vreemde is dat 'Star' eigenlijk een Breeders-plaat had moeten worden, waarbij de afspraak gold dat Kim Deal voor het debuut ‘Pod’ alle songs zou leveren en Tanya Donelly alles voor de tweede plaat.

En dus werden alle nummers op demo gezet door The Breeders, maar werd het plan brutaal doorkruist door een achttien maanden durende tour van Pixies met Kim Deal en werd er in samenspraak beslist dat ze een aparte uitgang zou zoeken voor de pennevruchten. “So I started hanging out with the Gormans (broers Chris op drums en Tom op gitaar) again after years. I moved in with my friend Missy who was close with the Gormans and we started playing with Fred Abong on bass”, legt Donnelly uit. En een prachtige debuutplaat van een nieuwe groep, Belly, was het gevolg. Opgenomen in Nashville en Liverpool met opnieuw Gil Norton (in Liverpool) en Tracy Chisholm (in Nashville).

"Feed The Tree really came out of nowhere, it was really sudden and it was doing well”, licht ze nog toe. Een nummer over toewijding en respect. De metafoor is de boom die op grote boerderijen zou worden geplant als referentiepunt om zich te verplaatsen (soms de enige boom). Omdat er niets onder de grote boom zou groeien, zou het gezin eronder begraven worden. Vandaar: “So take your hat off /When you're talking to me / And be there when I feed the tree”.

22 juni 2023
Laurens Leurs