Such Beautiful Flowers - 'Neon Gloom EP'

Such Beautiful Flowers - 'Neon Gloom EP'

Goed gevonden, de naam van dit ep’tje. ‘Neon Gloom’ bevat duistere, een beetje sinistere wavemuziek die met hoge, blitse synthesizers en discogrooves verrijkt wordt. Popwave met contrasten tussen dark en regenboog, tussen een gitzwarte hoes met Egyptische tekens en een bandnaam met mooie bloemen eronder. Niet nieuw, wel leuk.

En dat is ook meteen het gevoel dat bij deze vier tracks heerst. In opener In The Wake Of Life (alweer met spanningsveld mystiek versus levendigheid), vraagt Donny Woestenborghs - bezieler van dit soloproject en frontman van hardcoreband Midnight Souls - zich met dreigende stem meermaals af: “Where do we go?”. Waar het naartoe moet, is niet meteen duidelijk; waar het allemaal heen gaat, des te meer. De volgende song biedt een gescandeerd antwoord: “A blood moon, a dark room / where the shadows dance under the neon gloom.” – inhoudsloze dark poetry met veel duistere hoekjes en kantjes. In alle gevallen overgoten met een dikke saus van hoge, luidruchtige synthesizermelodieën. Misschien zelfs iets te luidruchtig.

Maar kom, ook nu grijpt de combinatie van grooves, beats en zwevende synths weer lekker naar de keel. Redenen genoeg voor de wavescene om Such Beautiful Flowers met open armen te ontvangen. De meest opvallende track is stamper Purest Lie / Blackest Curse. Elektrogroove, holle synths, halfscanderende grafzerkstem: hoeveel gelijkaardige ebm-referenties wenst u? En daar zet dit eenmansproject zich misschien wat te veel in de hoek – een hoek waar gelijkaardige bands of projecten overigens graag in vertoeven, maar waar de kwalitatieve lat inmiddels aardig hoog ligt. Daarom gooien wij ook graag een contrast in de lucht: de concurrentie om uit te blinken in wave-land.

26 januari 2020
Johan Giglot