#StuartMurdochKiest - The Clash - Guns Of Brixton (1979)

#StuartMurdochKiest - The Clash - Guns Of Brixton (1979)

Belle And Sebastian, het Schotse gezelschap, presenteert al sinds 1996 fijne muziekjes. Voorman en liedjesschrijver Stuart Murdoch heeft bovendien een uitgesproken muzieksmaak, die we de komende zeven dagen volgaarne toelichten.

Voor Stuart Murdoch de allerbeste plaat om een marathon op te lopen: “Toen ik de marathon van Glasgow liep in 1986 - ik was toen zeventien in een verbluffende tijd van twee minuten en zevenenvijftig seconden -  draaide ik tijdens het lopen The Clash en The Fall op mijn walkman. 'London Calling' is een geweldige plaat om op te rennen en lekker lang. Handig voor lange trainingen en voor de marathon zelf. Dan heb je geen behoefte aan sferische muziek. Je wil pure energie zoals 'London Calling'. Mijn favoriete track? Er staan zoveel goeie tracks op: Clampdown, Death Or Glory, The Card Cheat of Guns Of Brixton.”

De meeste songs van The Clash waren van de hand van Joe Strummer en/of Mick Jones maar Guns Of Brixton werd geschreven door bassist Paul Simonon die op 'London Calling' voor het eerst in zijn eentje compositorisch aan de slag ging.

Guns Of Brixton werd één van de best gekende Clashers en vaste prik op de setlist en Simonon nam ook de leadvocals voor zijn rekening in deze song over gangsters in thuisstad Brixton in Zuid-Londen. Later zouden in Brixton nog rassenrellen plaats vinden in 1981 en 1985, hetgeen de song nog meer voorspellende kracht geeft. Simonon was terughoudend om de leadvocals op zich te nemen, maar Strummer, gesteund door de rest van de groep, oordeelde: "They're your lyrics, you sing them".

Simonon over de opnames: "The vocal mike was right up against the glass panel of the control room and sitting two feet behind the glass was some American CBS bloke. That's probably why the vocals came out the way they did." De baslijn van Guns Of Brixton werd in 1990 prominent gesampled door Beats International (aka Housemartin Norman Cook aka Fatboy Slim) op de single Dub Be Good To Me, hetgeen Simonon een forse lading royalties opleverde.

Grappig, toen Guns Of Brixton in juli 1990 naar aanleiding van de rerelease van 'London Calling' alsnog als single werd uitgebracht, werd de naam van Paul Simonon foutief vermeld als Paul Simon. Guns Of Brixton is zwaar gebouwd op reggaefundamenten, waarbij Simonons lage bas gebaseerd is op de dread-stijl van de late jaren zeventig, de zogenaamde rastafari-reggae die door Yabby You en Culture werd gepleegd. “You can crush us, You can bruise us / But you'll have to answer to ooh / the guns of Brixton”.

3 juni 2023
Laurens Leurs