#StuartMurdochKiest - Felt - Seventeenth Century (1986)

#StuartMurdochKiest - Felt - Seventeenth Century (1986)

Belle And Sebastian, het Schotse gezelschap, presenteert al sinds 1996 fijne muziekjes. Voorman en liedjesschrijver Stuart Murdoch heeft bovendien een uitgesproken muzieksmaak, die we de komende zeven dagen volgaarne toelichten.

Nog zo'n wonderlijke groep. Murdoch: “Zo'n lp-titel 'Let The Snakes Crinkle Their Heads To Death', dat is toch pure poëzie! Het is het mysterie van woorden. De titel roept al een beeld op en zorgt er voor dat ik het liedje wil horen. Zelf schrijf ik mijn songtitels altijd eerst op. Sommige komen spontaan op, andere ontstaan door iets wat iemand tegen je zegt. En soms loop je er tegenaan zoals met graffiti op een muur of een flard van een gesprek in de bus dat je opvangt.

'Girls In Peacetime Want To Dance', de titel van onze vorige plaat las ik eens in een dagboek. Sommige zinnen springen er simpelweg uit. Aan een paar woorden kun je vaak een heel liedje ophangen, zelfs al je dat nog moet schrijven. Neem The Stars Of Track And Field (opener van de tweede plaat van Belle and Sebastian 'If You’re Feeling Sinister' uit 1996, over de passie voor het hardlopen, later ook bezongen in The Lonelines Of A Middle Distance Runner). Die titel schreef ik op nog voordat ik zelf liedjes begon te schrijven. Pas jaren later volgde het nummer zelf”.

Grappig is bovendien dat de plaat met de mooie titel 'Let The Snakes Crinkle Their Heads To Death’ van Felt een volledig instrumentale plaat is. Nochtans had Lawrence Hayward een mooie, melancholische stem. De vijfde plaat en een vreemd tussendoortje. Het was ook de eerste plaat voor Creation Records en bevatte enkel korte tot zeer korte instrumentals, in totaal klaar in goed negentien minuten.

1 juni 2023
Laurens Leurs