#Sttttotter - George Thorogood & the Destroyers - Bad To The Bone (1982)

#Sttttotter -  George Thorogood & the Destroyers - Bad To The Bone (1982)

Rocksongs waarin de stotter tot een kwaliteit wordt verheven. Een weekje waarbij de spraakstoornis een therapeutische uitlaatklep zoekt en die vindt via muziek.

“B..B..B… Bad to the bone!” Deze song is gebaseerd op het bluesnummer I'm A Man van Bo Diddley. Thorogood werd beïnvloed door de blues en Diddley is één van zijn grote helden. Thorogoods versie heeft een veel zwaarder gitaargeluid, dat de mondharmonica in Diddleys opname vervangt. Beide nummers zitten vol branie, waarbij de zangers veel testosteron uitstralen. De uitdrukking "bad to the bone" betekent dat er geen greintje goeds in iemand zit. Er zijn andere nummers met die titel verschenen, maar Thorogood maakte het populair en creëerde met dit stotterende nummer een moderne bluesklassieker. 

Het nummer werd gecoverd door The Countdown Singers, Molly Hatchet en The Starlite Singers. Hiphopartiest Tek maakte er een rapversie van. Toen MTV in 1981 in de ether ging, koos Thorogood een goed moment om een ​​gedenkwaardige video uit te brengen. De clip toont Thorogood, die pool speelt tegen Bo Diddley op een plek waar er weinig kans is dat het op een dansen wordt gezet. Poolkampioen Willie Mosconi verschijnt ook in de clip, waarin Thorogood – en tot op zekere hoogte Diddley – werd geïntroduceerd bij het jongere MTV-publiek. Onder de Britse new wave-acts die destijds de playlist van MTV domineerden, viel Thorogood zeker op.

Hoewel Thorogood een discipel van de blues is, groeide hij op in een buitenwijk van Delaware en is hij naar verluidt een best aardige kerel, ondanks wat hij in dit nummer beweert. De track was te horen in de film 'Terminator 2: Judgment Day', waarin Arnold Schwarzenegger in motorkleding uit een bar stapt. Het komt ook voor in de films 'The Parent Trap', 'Major Payne', 'Christine' en 'Problem Child'. Tv-series, waarin het nummer wordt gebruikt, zijn onder meer 'Top Gear', 'South Park', 'Nurse Jackie', 'My Name Is Earl', 'Las Vegas', 'According To Jim', '3rd Rock From The Sun', 'Married... with Children' (drie keer) en 'Miami Vice'. 

 

21 mei 2024
Laurens Leurs