#Sttttotter - Bachman Turner Overdrive - You Ain’t Seen Nothin’ Yet (1974)

#Sttttotter - Bachman Turner Overdrive - You Ain’t Seen Nothin’ Yet (1974)

Rocksongs waarin de stotter tot een kwaliteit wordt verheven. Een weekje waarbij de spraakstoornis een therapeutische uitlaatklep zoekt en die vindt via muziek.

“B..b...baby, you just ain’t seen nothing yet.” Dit is één van de beroemdste nummers met prominent stotteren. Bachman was niet van plan het nummer met de stotterende stem uit te brengen. Hij zong het stotterend om de draak te steken met zijn broer Gary, die een spraakgebrek had. Tijdens microfooncontroles zong hij het stotterend en nam een ​​versie op, die speciaal voor Gary bedoeld was. De platenmaatschappij vond het een stuk beter dan de niet-stotterende versie. Dus die hebben ze uitgebracht. Uiteindelijk stopte Gary met stotteren.

De tekst, vooral "She took me to her doctor / And he told me of a cure", leidde tot geruchten dat het lied over herpes of een andere ziekte ging. Volgens Bachman zijn de teksten slechts woorden die hij improviseerde, omdat hij niet dacht dat het nummer zou worden uitgebracht en hij het alleen gebruikte om het niveau in de studio te testen.

Randy Bachman produceerde het album 'Not Fragile' zelf. Toen de band deze song opnam, dachten ze niet dat het uitgebracht zou worden. Dus namen ze niet de moeite om het te perfectioneren of zelfs maar de instrumenten te stemmen. De zang van Bachman werd als een scratchtrack beschouwd. Dit werd Bachmans "werklied" om te testen. De band speelde het pas voor het label nadat de baas van Mercury, Charlie Fach, de acht nummers had gehoord, die ze hadden voltooid en geen hit had gehoord. De ingenieur stelde voor om het "werklied" voor hem te spelen en Bachman stemde met tegenzin toe. Toen Fach het liedje hoorde, vond hij het geweldig inclusief alle onvolkomendheden. In een interview legde Bachman uit: "Charlie zei: 'Ik wil dit op het album zetten.' En ik zei: 'Ik moet het remixen.' En hij zei: 'Raak het niet aan. Zet het erop zoals het is. Als je dit samen met de andere nummers speelt, springt het gewoon van de draaitafel.'"

De titel is grammaticaal onjuist. Het is een dubbele ontkenning, hoewel "You Haven't Seen Anything Yet" niet dezelfde klank zou hebben. Dit nummer ontstond, toen de band een jamsessie speelde in de toonsoort A. Randy Bachman schreef dit nummer en zong. Hij en bandgenoot Fred Turner verdeelden de vocale taken in de band. Bachmans inspiratie voor de intro- en de strofemelodie was Dave Masons Only You Know And I Know.

Stephen King verwees naar You Ain't Seen Nothing Yet in het kortverhaal 'Big Driver' uit een collectie uit 2010, 'Full Dark, No Stars', toen de hoofdpersoon het deuntje uit een auto hoort schallen. King heeft nog een andere connectie met de band. In het begin van zijn carrière stond de uitgever hem slechts één boek per jaar toe. Dus omzeilde hij de regel door een pseudoniem te bedenken: Richard Bachman, geïnspireerd door de roman van Richard Stark op zijn bureau en het album van Bachman-Turner Overdrive in de platenspeler.

26 mei 2024
Laurens Leurs