Strips-clips

Strips-clips

Op één of andere manier zullen strips – voor ons dan toch – altijd verbonden blijven met muziek. Als kind pikten we in de supermarkt één of ander stripboek uit de rekken om dat dan tussen de platen – ja, zo oud zijn wij al – te gaan lezen. Op dit ogenblik loopt in Brussel het jaarlijkse Stripfeest. Geen beter voorwendsel om enkele songs, die van ver of dichtbij met strips te maken hebben, op te dissen.

De Antwerpse underground band The Valerie Solonas heeft met kunstenaar Bert Lezy een vaste vormgever in huis. Hij tekende niet allleen de hoezen voor de albums van de band, maar tekent en schildert ook tijdens live shows in comicstijl. Een mooi voorbeeld van zijn werk kan je bewonderen in de clip van Night People, single uit ‘Amazons’, destijds het tweede album van de band.

Naast liefhebbers van fifties- en sixtiesmuziekjes van The Beatles over The Beach Boys tot The Ronettes en the Shangri-Las, waren de jongens van oerpunkgroep The Ramones ook stripfanaten. En wie was de grootste superheld in het Amerika van de jaren zeventig: 'Spider-Man' van Marvel Comics. Spider-Man was een creatie van de legendarische tekenaar Stan Lee, die een strip wilde maken over een held waar tieners zich mee konden identificeren. Het succes bleef niet bij comics alleen. Spidey (voor de vrienden) kreeg al snel een tv-carrière en filmrollen. Er bestaat zelfs een Spider-Man tv-reeks speciaal voor de Japanse markt. En wat is er grootser dan samen met je favoriete superheld in een getekende clip te figureren?

Illustrator en gitarist Gilles Dechamps, aka King Rat, kijkt vooral op naar The Cramps, de Amerikaanse punkband, die ook niet vies was van stripachtige tekeningen op haar hoezen. Hij realiseerde onder meer de eerste clip voor de Luikse band Empty Head voor de single Cosmic Rave, die eerder dit jaar uitkwam.

Jamie Hewlett had al zijn sporen verdiend bij Disney ('Hercules') en bij Pink Floyd en mocht van Damon Albarn helemaal zijn gangen gaan voor dit project. Het resultaat heet Gorillaz, draait intussen al twintig jaar mee en blijft boeien. En dat is echt niet alleen vanwege de muziek (hoewel die wel een belangrijk deel ervan inneemt).

Lenny & de Wespen deed twee jaar geleden beroep op de in Nederland wonende, Portugese tekenaar Daniël Arruda Massa voor de clip van Blij. Die ging toen in op de trend om meer vrouwelijke superhelden te creëren. Zijn creatie is niet meteen een Kitty Pryde, maar ze redt toch maar mooi haar overstresste vriend.

Op de redactie zit het natuurlijk vol culturo's die graphic novels lezen. Een enkeling houdt het bij Asterix, Lucky Luke of De Blauwbloezen. Gainsbourg liet zich dan weer inspireren door de Amerikaanse superheldenstrips vol boing, shebam, pow, blop en wizz voor Comic Strip. Pop-art in muziekvorm.

Skiska Skooper keek ook over de grens naar Nederland en vond daar het team rond Paco Vink. Die tekende onder ander ook 'Woezel & Pip', de animatiehondjes, bedacht door Guusje Nederhorst. Zij is dan weer de vrouw van Dinand Woesthoff, zanger van de band Kane. Voor de clip van Dreamgazer tekende hij een konijn dat een verlopen figuur moest uitbeelden. Verliefd op een paaldanseres die hij niet kan krijgen, gaat de rammelaar over tot geweld, als hij ontdekt dat zij geen echt konijn is, maar slechts een playboybunny. Maar de aap komt pas echt aan het eind uit de mouw.

Geen animatie in de clip voor Reality van Rombauts & Watts, maar de track heeft wel degelijk een link met strips. Beide heren waren immers bevriend met de Antwerpse striptekenaar Ward Zwart, die in 2020 overleed. En zijn dood lag mede aan de basis van het album ‘Muted Songs For Piano’ dat eerder dit jaar uitkwam.

Indochine had dan weer Bob Morane als inspiratie voor L'Aventurier. Met hun tweede single was de weg naar het succes geplaveid, althans bij onze zuiderburen. De groep claimt dan wel dat ze door de romans geïnspireerd werden waarop ook de strips gebaseerd zijn, maar we vermoeden dat ze stiekem toch een bande dessinée tussen die boeken gestoken hebben.

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw stootten we in de Mekanik Strip in Antwerpen op ‘De Dorpsgek Van Schoonvergeten’ van de Belgische tekenaar Didier Comès. Niet zomaar een strip in zwart en wit, maar wat men heden ten dage een graphic novel pleegt te noemen. Het universele thema van Goed versus Kwaad, bevolkt met figuren uit de marge, “uitgeslotenen” uit de maatschappij die het verhaal vol kwellingen, trauma’s, angsten en dromen vorm geven. Geen betere soundtrack bij dit gegeven dan O Brother dachten De Brassers en zij lieten Jonas Govaerts deze beklijvende clip regisseren.

'Les Bowling Balls' bestond eerst op papier, in de fantastische strip 'German & Wij' van Frédéric Jannin. Jannin besloot na enkele jaren de groep ook effectief op te richten, met Thierry Culiford (scenarist en zoon van Peyo), Bert Bertrand (muziekjournalist en zoon van Delporte) en ene Christian Lanckvrind, als respectievelijk Averell Ball, Elton Ball, Billy Ball en Fernand Ball. Te consumeren met een flinke dosis humor.

Check ook het ware verhaal van The Bowling Balls.

Wie weet kent u hen nog van radiohitje Mmmm Mmmm Mmmm, maar Crash Test Dummies hebben wel meer op de kerfstok. Zo maakten ze ooit een fantastische song, waarin ze de draak staken met Tarzan ten voordele van Superman. De jeugd mag die twee dan misschien alleen maar kennen van films, maar eigenlijk begonnen die superhelden wel degelijk op papier.

Marc Alenus, Patrick Van den Troost, Stefaan Van Slycken, Patrick Van Gestel

26 september 2021
Gast