#StraffeMadammen - Siouxsie & the Banshees - Hong Kong Garden (1978)

#StraffeMadammen - Siouxsie & the Banshees - Hong Kong Garden (1978)

(Straffe) Madammen met en zonder bontjas. Een weekje eigenzinnige, verschil makende dames die zeer goed weten waar naartoe.

Wij kregen via de media - een gazet, een radio en een tv met hooguit tien "posten" - mee dat punk iets lelijks, gemeens en te mijden was. Schets onze verbazing toen we via Radio Cité van Marc Moulin één van de meest besproken punkgroepen voor de oren geworpen kregen met de ronduit fantastische, van weerhaken voorziene poprocksong Hong Kong Garden. Nog eens luisteren en hij is nog beter. En nog eens luisteren en hij is fenomenaal catchy en bezwerend. Om nooit meer los te laten.

Vanaf toen wisten we: punk is iets dat fascinerend is. Merci beaucoup, monsieur Marc! We zijn Siouxsie (aka Susan Dallon) en haar Banshees blijven volgen en het is een behoorlijk spannende relatie gebleven, niet altijd even bull's-eye-raak, maar altijd krabbelden ze weer recht om je toch weer opnieuw te boeien. Maar Hong Kong Garden blijft toch een binnenkomer van formaat.

Het is trouwens geen vreemde metafoor, maar gaat wel degelijk over een Chinees restaurant: "I'll never forget, there was a Chinese restaurant in Chislehurst called 'The Hong Kong Garden.' Me and my friend were really upset that we used to go there and like, occasionally when the skinheads would turn up it would really turn really ugly. These gits were just go in on mass and just terrorize these Chinese people who were working there. We'd try and say 'Leave them alone,' you know. It was a kind of tribute."

Opgebouwd rond een riff van gitarist John McKay en voor de oosterse sfeer aangevuld met xylofoon en de obligate gong aan het eind. Maar liefst zeventien singles loodsten The Banshees in de Britse Top 40 en eentje in de Amerikaanse lijst (Kiss Them For Me in 1991), niet slecht voor een punkrockgroepje.

Naar verluidt, woont Susan al jaren op het Franse platteland en geniet ze van de rust en stilte. Het is haar gegund

15 mei 2021
Laurens Leurs