#StraffeMadammen - PJ Harvey - Big Exit (2000)

#StraffeMadammen - PJ Harvey - Big Exit (2000)

(Straffe) Madammen met en zonder bontjas. Een weekje eigenzinnige, verschil makende dames die zeer goed weten waar naartoe.

Sinds ze in 1992 de voet tussen de deur mikte, heeft Polly Jean ons eigenlijk nog nooit ontgoocheld. Altijd opnieuw raakt ze een gevoelige snaar, nu toch al twaalf platen lang. Maar als u ons de arm op de rug draait om ons de favoriete Harvey te ontlokken, zullen wij met een laatste kreun en zucht toch 'Stories From The City, Stories From The Sea' opgeven. Wat. Een. Plaat.

Geen "hits" die naam waardig, maar toch goed voor één miljoen exemplaren wereldwijd (en dan zijn er dat eigenlijk vier miljoen te weinig). En dan is er al snel het volgende dilemma, want we kunnen nauwelijks kiezen uit zoveel moois. Om het gemakkelijk te maken dan maar het openingsnummer Big Exit, het New York-nummer op de New York-plaat: stijlvol en toch luid, sexy edoch onderkoeld, luid en duidelijk en toch kwetsbaar, glamoureus zonder nodeloze franje, tough girl en toch het kleine meisje van de Engelse countryside.

Enfin, het is altijd weer reikhalzend uitkijken naar een nieuwe Harvey. Benieuwd wat ze straks weer in petto heeft! 

13 mei 2021
Laurens Leurs