#StraffeMadammen - Juliana Hatfield - Universal Heart-beat (1995)

#StraffeMadammen - Juliana Hatfield - Universal Heart-beat (1995)

(Straffe) Madammen met en zonder bontjas. Een weekje eigenzinnige, verschil makende dames die zeer goed weten waar naartoe.

Wat hadden wij het voor La Juliana in de vermaledijde nineties, eerst als lid van de Blake Babies en even later als de heerlijke hulpstem en muze op 'It's a Shame About Ray' van The Lemonheads, waarbij ze en passant een forse bijdrage leverde aan de doorbraak van Evan Dando en zijn band. Er staan verschillende fijne voorbeelden op de plaat maar My Drug Buddy is een parel onder parels, waarin de wisselwerking tussen Dando en Hatfield spijkers met koppen slaat.

En toen ging Juliana solo en wist ze zich andermaal onder onze huid te murwen. En dat doet ze vandaag nog steeds, alhoewel geen ziel naar haar laatste lp 'Weird' uit 2019 omkijkt. Ze is er nog steeds en ze is nog steeds de moeite. Voor één keer kiezen we niet voor grootste radiohit My Sister, maar voor het zeer poppy Universal Heart-beat.

Eén van de straffe madammen van de zogeheten alternative college-rock. Universal Heart-beat werd als bij toeval vorig jaar nog gecovered door The Safes, waarop ze enthousiast reageerde: "I'm so tickled by The Safes' joyful, lovable version of my song. I think they really captured the essence of what the song was and still is trying to say which is that there is always hope to be had." En dat horen we graag.

"A heart that hurts, is a heart, a heart that works." Jawel, Juliana!

11 mei 2021
Laurens Leurs