#StipeHelpt - Vic Chesnutt & Michael Stipe - Injured Bird (1997)

#StipeHelpt - Vic Chesnutt & Michael Stipe - Injured Bird (1997)

Onlangs de live-dubbelaar 'Live At The Olympia In Dublin' van R.E.M. op de bevallige kop getikt en genoten van een supergroep die zich negenendertig songs lang weet te onderscheiden met de allerbeste alternatieve gitaarrock. Daarbij viel het andermaal op dat Michael Stipe een unieke zanger en frontman is. Wij gingen op zoek naar zijn beste cameo's bij andere artiesten.

Een soundtrack leent zich ook altijd wel voor een al dan niet onverwacht duet. Op de soundtrack van 'The End Of Violence' van Wim Wenders uit 1997 wemelt het van de fijne muziekjes. Wenders, de stilistische perfectionist, zorgde dat ook het oor verzorgd werd (denk ook aan 'Paris, Texas').

Stipe doet het hier met stadsgenoot Vic Chesnutt (beide komen uit Athens, Georgia) die vanuit zijn rolstoel een zeventiental albums produceerde. Chesnutt raakte na een auto-ongeval in 1983 gedeeltelijk verlamd. Ook zijn handen leden voor een deel onder de verlamming, wat hem er niet van weerhield een eigengereide gitaarstijl te hanteren.

Michael Stipe producete een aantal van zijn lp's die in de rand van het alternatieve circuit occasioneel bijval oogstten met een eigenaardig soort Americana, waarin er ook plaats was voor humor en bijwijlen grimmige zelfspot. In 2009 overleed hij na een overdosis spierrelaxatiepillen. Hij kon de gevolgen van zijn ziekte niet meer betalen en stond voor meer dan vijftigduizend dollar in schuld voor medische kosten. Het zeer donkere kantje van het Amerikaanse ziekteverzekeringssysteem.

Throwing Muse Kristin Hersch schreef in 2015 een boek over het leven en "welzijn" van Chesnutt: 'Don't Suck, Don't Die: Giving Up Vic Chesnutt'. Op de leeslijst!

9 januari 2021
Laurens Leurs