Stephen Kelly - ‘Home Brew Volume 1’

Stephen Kelly - ‘Home Brew Volume 1’

Stephen Kelly, frontman en songwriter van Raglans uit Dublin, moest tijdens de eerste lockdown noodgedwongen alleen aan de slag, wilde hij nog steeds muziek maken.

Het resultaat is de zes nummers tellende ep ‘Home Brew Volume 1’. Een toepasselijke titel, gezien hij alle nummers ook effectief thuis heeft geschreven. De ep werd in december 2020 voorafgegaan door het nummer Pile Up, dat met een lokkende en verleidelijke beat het perfecte voorsmaakje was voor het album dat begin januari volgde. ‘Home Brew Volume 1’ is een collectie nummers die een melodische samenhang hebben en zo Kelly's diversiteit benadrukken. Het album heeft een divers en boeiend muzikaal landschap, dat eerder aanleunt bij het alternatieve.

Hollandia en Same Old Town zijn twee uitersten op het album en tonen aan de hand van emotionele en gepassioneerde deuntjes Kelly’s muzikale dapperheid. Shit Song is met de gevatte teksten een glorieuze aanval op de zintuigen. Zoals in al zijn muziek, is ook dit nummer doordrenkt van rijke instrumentatie met behulp van stiekeme bas- en gladde gitaarlijnen.

Op deze ep vloeit elk nummer vlotjes over in het volgende, terwijl het toch telkens opnieuw andere aspecten van Kelly’s muzikaliteit blootlegt. Met Fallen Heroes wordt de ep triomfantelijk afgesloten. Een nummer vol good vibes en gevatte teksten. Gecombineerd met een hartverwarmend en gemakkelijk meezingend refrein is dit aanstekelijk deuntje goed voor een schitterend moment.

Kelly levert een goed gemaakte en betoverende collectie songs af die zijn verfijnde muzikaliteit en uitzonderlijke vaardigheid met melodieën in de verf zet. Al moeten we in alle eerlijkheid zeggen dat het best wel even wennen was aan de sound.

4 februari 2021
Marjolein De Smet