#Steden - The Pretenders - My City Was Gone (1984)

#Steden - The Pretenders - My City Was Gone (1984)

Een arbitraire greep uit de onuitputtelijke liedjesmand met songs over steden in verschillende vormen en gedaanten.

Dit nummer gaat over Akron, Ohio, waar Chrissie Hynde van The Pretenders is opgegroeid. Akron was een industriële stad die bekend stond als de rubberhoofdstad van de wereld en ondanks de geur van brandend rubber een plek was waar Chrissie graag opgroeide. In de jaren zeventig was het ruig, maar levendig en had het een bloeiende rockscene met bands als Pere Ubu, Devo, The Bizarros en Jane Aire & The Belvederes.

Hynde zou de muzikale opleiding uitbreiden met de r&b, die ze op de radiostations van Detroit kon vinden, en op zoek gaan naar rockmuziek van onder meer Lou Reed en The Rolling Stones. Ze reisde veel en speelde in veel bands voordat ze in 1978 de Pretenders oprichtte, toen ze naar Engeland verhuisde. Toen ze in de jaren tachtig terugkeerde naar Akron, was ze teleurgesteld in wat de stad was geworden: winkelcentra en segregatie. "Alles bestaat uit enorme hoeveelheden granietblokken en alles is buitenmaats. Op een tekening ziet het er misschien goed uit, maar het lijkt niet van toepassing te zijn op het menselijk leven", zei Hynde.

De conservatieve talkshowpresentator Rush Limbaugh gebruikt de openingsriff van dit nummer als themamuziek voor zijn radioprogramma. Limbaugh en Hynde hebben radicaal verschillende politieke opvattingen, maar ze kon hem er niet van weerhouden het nummer te gebruiken zolang de show royalties bleef betalen. En ze had daar geen belang bij. In een interview in 2017 legde ze uit dat ze de show van Limbaugh nog nooit had gehoord. En omdat ze in Engeland woonde, kende ze hem niet eens. Toen ze erachter kwam, zorgde ze ervoor dat alle royalties voor Limbaughs gebruik van het lied naar People For The Ethical Treatment Of Animals (PETA) gingen.

"Zoveel mensen zeiden dat ik hem moest tegenhouden, dat het me een beetje irriteerde", zei Hynde. "Ik hou er niet van om te horen wat ik moet doen. Ik weet zeker dat ze daar een goede reden voor hadden, hoewel ik zijn show nog steeds niet heb gehoord en ik denk dat hij nu uit de lucht is." Toen haar verteld werd dat Limbaugh nog steeds aan het uitzenden was, zei ze: "Veel shockjocks - ik denk dat ze zo heten. Ze brengen een bepaalde dialoog met mensen op gang en ik denk dat we dat nu gaan zien met de huidige president [Donald Trump]. Het is zeker geen goed moment voor mensen om zelfgenoegzaam te zijn."

Dit nummer werd uitgebracht als B-kant van Back On The Chain Gang.

2 november 2023
Laurens Leurs